TARTU TULEMINE ⟩ Liivimaa sõja ajal tuli Vene vägede õudse julmuse käes kannatada tartlastelgi (1)

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Vene vägede julmusi Liivimaa sõjas on pildiliselt kujutatud Georg Kredleyni lendkirjas, mis on trükitud 1561. aastal Nürnbergis.
Vene vägede julmusi Liivimaa sõjas on pildiliselt kujutatud Georg Kredleyni lendkirjas, mis on trükitud 1561. aastal Nürnbergis. Foto: Wikimedia Commons

Aastatega 1558–1583 piiritletud Liivimaa sõja ajaloo üks tähtsaimaid allikaid «Liivimaa provintsi kroonika» on ilmunud hiljuti uues tõlkes ning põhjalike kommentaaride ja lisadega. Ajaloolane ja arhivaar Jüri Kivimäe (75) kulutas oma põhitöö, õpetamise kõrvalt sellele koos väikeste ja suuremate vaheaegadega paarkümmend aastat. Kroonikas on tähelepanuväärsel kohal Vene vägede korda saadetud jubedused tartlaste ja teiste liivimaalastega.

Viktor Vasnetsovi maalil on Moskoovia tsaar Ivan IV Julm, kes oli Liivimaa sõja peamisi algatajaid.
Viktor Vasnetsovi maalil on Moskoovia tsaar Ivan IV Julm, kes oli Liivimaa sõja peamisi algatajaid. Foto: Fragment / Wikimedia Commons

Kroonika kirja pannud Balthasar Russow (u 1536–1600) oli tallinlane, sealse Pühavaimu kiriku pastor. Kivimäe peab võimalikuks, et Russow ise kunagi Tartus ei käinudki, kuid tal on olnud kasutada Vene ehk Moskva tsaaririigi ehk Moskoovia vägede halastamatusest ja sadistlikust tegevusest üksikasjalik ülevaade.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles