Tartu kaugküttepiirkonnas tõusevad uuest aastast soojuse hinnad

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy
Margo Külaots, Gren Tartu ja Gren Eesti juhatuse esimees.
Margo Külaots, Gren Tartu ja Gren Eesti juhatuse esimees. Foto: Sille Annuk

Konkurentsiamet kinnitas 24. novembril 2022 Tartu kaugküttepiirkonna uueks soojuse piirhinnaks 85,80 EUR/MWh, hinnale lisandub käibemaks. Uued piir- ja müügihind hakkavad kehtima alates 1. jaanuarist 2023.

Viimati tõusis soojuse hind 1.novembril ehk praegu on Tartus toasooja piirhind 78,31 eurot megavatt-tunni eest, millele lisandub käibemaks. Hinnatõus on tingitud soojuse tootmiseks vajalike kütuste, peamiselt hakkpuidu kallinemisest. Hakkpuidu nõudlus turul on tõusnud juba aasta algusest ning seda on mõjutanud eelkõige kõrge elektri- ja gaashind.

«Gren on aastaid töötanud ja teinud investeeringuid selle nimel, et toota soojust kohalikust kütusest, peamiselt hakkpuidust, mis on pärit metsa- ja raiejäätmetest, ning kasutanud nii vähe gaasi kui võimalik,» ütles Margo Külaots, kes on Gren Tartu ja Gren Eesti juhatuse esimees.

«See suund on ennast õigustanud ning toonud Tartus ja Pärnus madala soojuse hinna ning puhta linnaõhu,» rääkis ta. «Selleks, et tagada soojad toad ja kraanidesse soe vesi, oleme sunnitud tõstma kütuste sisseostuhindu vastavalt turul olevatele hindadele, mis omakorda avaldavad mõju soojuse hinnale.»

Hea teada kaugkütteklientidel

Vabariigi Valitsus on välja töötanud kaugküttehinna hüvitamise meetme. Kaugkütte kodutarbijale kompenseeritakse 80 eurot/MWh (käibemaksuta) hinda ületav soojuse kulu 80 protsendi ulatuses. Hüvitusperiood on 1. oktoobrist 2022 kuni 31. märtsini 2023 tarbitud energia eest väljastatud arvetele.

Toetused on automaatsed ning Gren Eesti müüjana väljastab arve kompenseeritud soojuse hinnaga. Tarbijad ise selleks midagi tegema ei pea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles