Kodanikupäeva aumärgi said kaks tartlast: Signe Värv ja Merili Ginter

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Eesti riigis tähelepanu pälvinud kodanikud. Merili Ginter vasakult kuues ja Signe Värv paremalt teine.
Eesti riigis tähelepanu pälvinud kodanikud. Merili Ginter vasakult kuues ja Signe Värv paremalt teine. Foto: Marek Metslaid

Kodanikupäeva tseremoonial said siseministrilt Lauri Läänemetsalt aumärgi neliteist eestimaalast, kes on vabast tahtest kas oma kogukonnas või terves riigis olulisi probleeme lahendanud. Kaks neist on tartlased – Tartu ülikooli rakubioloogia teadur Signe Värv ja üliõpilane Merili Ginter.

Signe Värv on alates aprillikuust Tartu ülikooli molekulaar- ja rakubioloogia instituudis  teaduritöö kõrval seisnud selle eest, et Ukraina sõjameestel jätkuks rindel varjevõrke. Tänu temale on valminud sadu ruutmeetreid katteid, mis kaitsevad rindetehnikat, elusid ja tsiviilobjekte. Signe Värv on seisnud ka selle eest, et kalavõrgud, kuhu ribasid sõlmida, ei lõpeks ning et sidumismaterjali jätkuks ja et need ribad õiget värvi oleskid.

Aumärgi saaja Signe Värv koos ministriga püünel.
Aumärgi saaja Signe Värv koos ministriga püünel. Foto: Marek Metslaid

Samuti seadis Signe Värv koos oma abilistega Omicumi aatriumis sisse võrgupunumise nurga, mille iga soovija kergesti üles leiab ja kuhu kõigile on vaba ligipääs. Iga uut huvilist on Signe Värv alati olnud kohe valmis juhendama ja õpetama.

Tartu ülikoolis magistriõppes turundust ja finantsjuhtimist tudeeriv 23-aastane Merili Ginter on panustanud energiat ja ideid ühiskonna paremaks muutmisel juba põhikooliajast alates. Gümnasistina juhtis ta heategevusprojekti «Meie panus», mis kogus ligi 100 000 eurot esimest tüüpi diabeeti põdevate lastele insuliinipumpade soetamiseks. Hiljem on ta olnud organisatsioonis Changemakers aktiivne tegutseja ja eeskuju ning aidanud enam kui 2000 noorel olla ettevõtlik ja julge.

Merili Ginter koos siseminstriga pärast aumärgi saamist püünel.
Merili Ginter koos siseminstriga pärast aumärgi saamist püünel. Foto: Marek Metslaid

Tänavu oktoobris oli Merili Ginter aga Baltikumi esimese jätkusuutlikkuse festivali Impact Day peakorraldaja. See leidis aset Tallinnas Põhjala tehases, kuhu kogunes üle 1400 osaleja, ja mille kolmel laval astus üles 90 inspireerivat kõnelejat.

«On suur rõõm olla märgatud ja tunnustatud,» ütles Merili Ginter ürituse järel hiljem. «Selle märgi tahaksin ma aga edasi anda nendele, kes on mind aktiivse kodaniku teekonnal toetanud, kas paremaid suundasid näidanud või hoopis koos minuga rajal olnud. Usun, et ainult koos tegutsedes saab nii mõnegi mõjuka teo korda saata.»

Kodanikupäeva aasta kodaniku tiitli pälvis tänavu aga Johanna-Maria Lehtme, kes on Ukrainale Eestist humanitaarabi korraldava MTÜ Slava Ukraini asutaja ja eestvedaja.

Kodanikupäeva aumärkide ja aasta kodaniku aunimetuse kandidaate said esitada kõik era- ja juriidilised isikud. Ettepanekud vaatas läbi siseministeeriumi juurde loodud komisjon. Kodanikupäeva aumärk ja aasta kodaniku aunimetus antakse vaid kord elus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles