Raekoja platsil näitavad tudengid Tiktoki varjukülgi (1)

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy
Tartu raeplatsil olevat majakest, mida tudengid ise kutsuvad Tiktoki koduks, saab külastada 8. jaanuarini.
Tartu raeplatsil olevat majakest, mida tudengid ise kutsuvad Tiktoki koduks, saab külastada 8. jaanuarini. Foto: Sille Annuk

Kuus Tartu ülikooli ajakirjanduse ja kommunikatsiooni tudengit on võtnud ülesandeks jagada teadmisi populaarse rakenduse Tiktok kohta. Rakendust, mis on mõeldud lühivideote jagamiseks, kasutab igas kuus firma enda teatel üle miljardi inimese. Siiski on rakenduses kasutatavates algoritmides ja andmete käitlemises palju küsitavusi.

«Platvormil on praegu väga palju lapsi ja me teeme projekti selleks, et teadlikkust suurendada,» selgitas idee üks autor Christina Veinberg. Algatajate sõnul on Tiktok üsna läbipaistmatu ning keeruline on seal valitsevaid ohtusid mõista. Veinberg tõstis näiteks esile, et ta ise ega paljud tuttavad varem üldse ei teadnudki, et platvormi juhitakse Hiinast.

Parem vältida

Raekoja platsile püstitatud valgusküla majakese ehk Tiktoki kodu ühe rajaja Gretel Juhansoo sõnul on keeruline anda kindlaid näpunäiteid, kuidas platvormil mitte ohtu sattuda, sest kõige turvalisem oleks rakendust mitte kasutada. Siiski paljud noored sellist otsust ei tee ning siis tuleks vähemalt seal toimuvast endale aru anda. «Tiktok ei ole võlulaegas, mis näitab kõike, mida sa tahad,» lausus ta. Juhansoo sõnul ongi esimene samm teadvustada, et Tiktok talletab kasutajate kohta meeletus koguses infot.

Tiktok näitab kasutajale neid videoid, mis sarnanevad juba vaadatuga või on populaarsed tema piirkonnas või vanuserühmas. Selleks, et teada saada, mis teemad pakuvad kasutajatele huvi, jälgib rakendus muu hulgas, kui kaua on erineva temaatikaga videoid vaadatud. Tiktok näitab kasutajale rohkem selliseid videoid, millesarnaseid ta on kauem vaadanud.

Juhansoo tõdes, et Tiktokis videoid kerides on ta rohkem hakanud mõtlema sellele, mis toimub kulisside taga, ja nii mõnigi kord on rakendus jäänud avamata. «Tahtsime teha informatsiooni külastajatele võimalikult kergesti kättesaadavaks,» ütles ja lisas, et loodab koos meeskonnaga, et majakeses käinud on edaspidi targemad ja teavad Tiktoki telgitagustest rohkem

Tähelepanu keskmes

Tartu ülikooli meediauuringute kaasprofessori Maria Murumaa Mengeli sõnul on Raekoja plats jõulude ajal väga hea koht, kuhu meediapädevust põimida. «Ma usun, et meediatargaks me saame iga päev ja miks mitte tabada inimesi seal, kus nad seda ei oska taibata,» selgitas ta. Ta viitas, et kriitiline infotarbimine on muutunud üha tähtsamaks. «See aasta on teinud eriti selgeks, kui oluline on see, et me oleksime võimalikult meedia- ja infopädevad,» rääkis ta.

Tiktok ei ole võlulaegas, mis näitab kõike, mida sa tahad, ütles ajakirjandustudeng Gretel Juhansoo.

Kuigi teema on kohati tõsine, otsustati majake kaunistada koduselt. «Mõtlesime, kus inimene kõige rohkem Tiktokki vaatab, tavaliselt on see kodu ja sellepärast tegime koduse meeleoluga majakese,» ütles Juhansoo.

Idee sai aga alguse üldse ülikoolis kursuse jaoks tehtavast lõputööst, mis kasvas oodatust mahukamaks. Alguses oli plaan meediapädevusest rääkida digikanalite kaudu, kuid lõpuks otsustati projektiga liikuda tähelepanu keskpunkti ehk Raekoja platsile, kus Tiktoki koju on võimalik sisse astuda 8. jaanuarini.

Tartu ülikooli tudengid Christina Veinberg (taga vasakul), Karmen Kikas, Gretel Juhansoo, Anna Sarapuu (ees vasakul), Karoliina Vertjajeva ja Katre-Liis Võhma otsustasid koolitöö vormistada valgusküla majakesena.
Tartu ülikooli tudengid Christina Veinberg (taga vasakul), Karmen Kikas, Gretel Juhansoo, Anna Sarapuu (ees vasakul), Karoliina Vertjajeva ja Katre-Liis Võhma otsustasid koolitöö vormistada valgusküla majakesena. Foto: Kristjan Teedema
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles