Laupäeval mälestatakse holodomori ohvreid väljapanekuga näljaaja toidust

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Holodomori ohvrite mälestamine Ukrainas Harkivis.
Holodomori ohvrite mälestamine Ukrainas Harkivis. Foto: VYACHESLAV MADIYEVSKYY

Ukrainast pärit Tartu üliõpilased mälestavad laupäeval suure näljahäda holodomori ohvreid.

Nõukogude Liidu ja selle järglase Venemaa poolt Ukrainas sooritatud inimsusvastastele kuritegudele tähelepanu juhtimiseks ning miljonite ohvrite mälestamiseks pakutakse laupäeval Ülikooli ja Lossi tänava nurgal näljaaja toite, mis on valmistatud näiteks puulehtedest, puukoorest, rohulibledest ja põhust.

Holodomor oli nõukogude võimu korraldatud näljahäda, mille tagajärjel hukkus aastatel 1932–1933 umbes neli miljonit ukrainlast. Põllumeestelt võeti relvaähvardusel ära nii saak, kariloomad kui seemnevili.

Holodomori nimi tuleneb ukrainakeelsest väljendist «näljaga suretama». Ukraina, Eesti ja veel 13 maailma riiki on ametlikult kinnitanud, et peavad holodomori genotsiidiks.

Mälestusaktsiooni ühe korraldaja Olena Solohubi sõnul annab väljapanek näljaaja toidust aimu, mida võis tähendada ellujäämine holodomori ajal. «Paraku on sellel väga otsene seos ka tänasega, mil miljonid ukrainlased püüavad jälle ellu jääda, olles pidevalt Venemaa raketi- ja suurtükiväe rünnakute all, tihti ilma kütte, vee ja elektrita,» kirjeldas ta.

Väljapanek näljaaja toidust on avatud laupäeval, 26. novembril kell 13–15 Ülikooli ja Lossi tänava nurgal. See päev on Ukrainas ametlik holodomori ohvrite mälestuspäev.

Olena Solohubi sõnul ei suudetud teise maailmasõja eel peatada ja karistada holodomori korraldajaid, kuid maailma riikidel on võimalik peatada ja karistada neid, kes jätkavad inimsusvastaste kuritegude sooritamist tänapäeva Ukrainas. «Vene okupandid näljutavad, piinavad, vägistavad ja tapavad Ukraina elanikke iga päev,» rõhutas ta. «Nii nagu pole täpselt teada holodomori ohvrite arv, ei tea me ka, kui paljud inimesed on hukkunud sel aastal Vene vägede poolt piiratud ja okupeeritud linnades, nagu näiteks Mariupol või Sjevjerodonetsk. Ohvreid pole paraku veel võimalik loendada.»

Tartu mälestusaktsiooni korraldavad Tartu ülikooli Ukrainast pärit tudengid koostöös mittetulundusühinguga Ukraina Maja. Aktsioon kuulub rahvusvahelisse sarja Uncouted ehk Loendamata, millega mälestatakse holodomori ja Venemaa okupatsiooni loendamata ohvreid. Lisaks Eestile tehakse seda Kanadas, Suurbritannias, Prantsusmaal, Saksamaal, Austrias, Luksemburgis, Tšehhis ja Soomes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles