JÄRELVAADATAV ⟩ Spordigurud räägivad sõprusest ja spordist

Tartu Postimees
Copy
Inspiratsioonipäeval kõneleb hulk spordi ja liikumisharrastuse valdkonna eksperte.
Inspiratsioonipäeval kõneleb hulk spordi ja liikumisharrastuse valdkonna eksperte. Foto: TPM

Neljapäeval kell 10–17 peetakse Tartu ülikooli Delta keskuses noortespordi inspiratsioonipäeva «Sõprus spordis», millest võtab osa hulk spordi- ja liikumisharrastuse valdkonna tuntud ja tunnustatud mõtlejaid ning endisi ja tänaseid sportlasi. Tartu Postimees vahendab päeva otseülekandes.

Olümpiavõitja ja Eesti koolispordi liidu presidendi Gerd Kanteri arvates on tippspordi ja tippsportlaste suurim roll ühiskonnas eeskujuks olemine. «Tippsportlaste ülesanne on inspireerida ennekõike just noori, kuna liikumisharjumus ja spordiarmastus kujunevad välja noores eas,» sõnas ta.

Inspiratsioonipäeva ühe korraldaja, majanduseksperdi Ott Pärna sõnul on sõpradel ja sõprusel noorte liikumisharrastuse ja spordi juurde toomisel ning selle juures püsimisel hämmastavalt suur roll. Seda eeskujude ja rollimudelitena, lihtsalt sõpradena, kooli- ja klassikaaslastena, pereliikmetena ning kasvõi naabritena.

«Me teame, et kaks kolmandikku täiskasvanutest ja pea 80 protsenti meie noortest ei liigu piisavalt. Just sportlikud ja füüsiliselt aktiivsed sõbrad on need, kelle toel ja abil mitteaktiivsed Eestimaa noored liikuma saada. Kui seda suudame, on ka ühiskond tulevikus tervem ja õnnelikum,» täpsustas Pärna.

Maailma terviseorganisatsiooni WHO andmetel sõltub inimese tervis enam kui 50 protsendi ulatuses tema tervisekäitumisest ja elustiilist. 20 protsenti sõltub keskkonnast ja 20 protsenti määravad pärilikud tegurid. Vaid kümnendik meie tervisest sõltub ligipääsust meditsiinile ja ravimitele.

Deltas peetav inspiratsioonipäev on suunatud tervise- ning spordifännidele, kehalise kasvatuse õpetajatele, koolijuhtidele, noorsootöötajatele, treeneritele, spordiklubide töötajatele ja juhtidele, vabatahtliku töö koordinaatoritele.

Oma mõtteid jagavad sõpruse teemal spordis ja noorte spordi juurde toomisel, aga ka näiteks noore persoonibrändi kujunemisest ja vabatahtlikust tegevusest põnevad inimesed erinevatelt elualadelt. Teiste seas astuvad üles olümpiavõitja ja koolispordi liidu president Gerd Kanter, tööandja- ja persoonibrändi meister Signe Ventsel, legendaarne korvpallitreener Andres Sõber, anekdoodivestja ja tervisesportlane Valdo Jahilo, psühholoogiline nõustaja Külliki Teylor, spordiaktivist ja majandusekspert Ott Pärna, Sparta personaaltreener ja toitumisnõustaja Maris Kajari, MM-hõbe odaviskes Magnus Kirt, laskesuusataja Grete Gaim, ajakirja Jooksja peatoimetaja Donatas Narmont, Liikumislabori võrgustike koordinaator Maarja Park, jalgrattur ja personaaltreener Ann-Christine Allik, Eesti Purjelaualiidu peasekretär Kristel Oitmaa, Eesti Motospordi Akadeemia eestvedaja Martin Mooses, kodanikuaktivist Tanel Talve, Kohtla-Järve Järve Kooli direktor Tarmo Post, ja Suusasemude eestvedaja Taavi Kaiv.

Täpse programmi ja ajakava leiad siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles