Keskkonnaminister keelas reostuse tõttu kannatada saanud Umbusi jões kalapüügi

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Vabatahtlikud vinnasid Umbusi jõest välja tuhandeid surnud kalu, enamik neist oli jõeforellid.
Vabatahtlikud vinnasid Umbusi jõest välja tuhandeid surnud kalu, enamik neist oli jõeforellid. Foto: Arbo Koller

Keskkonnaminister Madis Kallase kehtestatud uue aasta harrastuskalapüügi määrus toob kaasa muudatusi: veidi tõusevad mõnede kalastuskaartide tasud ning Umbusi jões ja Pärnu jões Sindi kärestiku vahetus läheduses on kalapüük keelatud.

Määruse järgi kehtib kogu aasta püügipiirang suvel siloreostuse all kannatanud Umbusi jõel, aga samuti Pärnu jõel Sindi kärestiku vahetus läheduses. «Umbusi jõe puhul on oluline, et kalavaru saaks rahulikult taastuda ning selleks on kõige parem, kui sealt mõnda aega kala ei püüta,» selgitas keskkonnaministeeriumi kalavarude osakonna peaspetsialist Indrek Ambos. «Sindi kärestiku puhul mängib rolli asjaolu, et tegemist on Pärnu jõe ühe esimese kärestikualaga, mida sellist veekeskkonda vajavad kalad kasutavad. Seetõttu on samuti mõistlik lasta kaladel omaette toimetada.»

Oluline muudatus ootab ees kalastajaid, kes püüavad sügisel kalastuskaardi alusel jõgedest lõhet ja meriforelli. Järgmise aasta 1. septembrist on keelatud kalastuskaardi alla käivates lõhejõgedes püüda kala kella seitsmest õhtul kuni kella seitsmeni hommikul. Ambose sõnul on selline piirang vajalik, et öisel ajal ei häiritaks võimsate taskulampidega kalade elu kudepesade ümbruses.

Kalastuskaardi tasud tõusevad püsiasustusega väikesaarte elanikele, kes peavad uuest aastast ühe nakkevõrgu eest maksma senise 6,5 euro asemel 7 eurot. Kuna väikesaarte elanikud võivad püüda korraga kuni kolme nakkevõrguga, siis kolme nakkevõrgu eest kokku tõuseb tasu 1,5 eurot. Sellise muudatusega ühtlustuvad tasud teiste nakkevõrguga kalastamise kaartidega.

Samuti tõusevad nende jõevähipüügiks antavate kalastuskaartide hinnad, mille kohta on seatud eraldi piirarvud. «Kuna see puudutab väga jõevähirikkaid veekogusid, on tasu tõstmine pikas perspektiivis vajalik,» ütles Ambos. Jõevähi piirarvudega kalastuskaardi tasu on 2023. aastast senise 15 euro asemel 20 eurot. Ühe kalastuskaardi alusel tohib püüda kuni viie vähipüügivahendiga kuni 75 jõevähki.

Jõevähipüügil kaovad järgmisest aastast ära ka 48- ja 72-tunnised kalastuskaardid. «Praegu on portaali kalaluba.ee kaudu võimalik osta kalastuskaarte väga paindlikult. Samuti ei andnud pikemad kui 24-tunnised jõevähipüügiks mõeldud kalastuskaardid ostjatele mingisugust hinnaalandust, nagu on 72-tunniste lõhepüügiks antavate kalastuskaartide puhul,» selgitas Ambos muudatuste vajalikkust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles