Pildid ⟩ Lumesaju järel on põhimaanteed lõiguti väga erinevas seisus (1)

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Tallinn-Tartu-Võru-Luhamaa maantee Tatra orus veidi enne kella nelja pühapäeva pärastlõunal.
Tallinn-Tartu-Võru-Luhamaa maantee Tatra orus veidi enne kella nelja pühapäeva pärastlõunal. Foto: Margus Ansu

Reede õhtul alanud lumesaju järel on põhimaanteedel teeolud äärmiselt erinevad. Kõrgema tasemega Tallinna-Tartu-Luhamaa maanteel on pühapäeva õhtupoolikul vaid üksikud lõigud Tartumaal päris lumevabad. Enamikes kohtades on sõidujäljed lumest vabad, kuid kurvilistes kohtades on teekattel lumised sooned.

Transpordiameti rakenduses Tarktee on teekaameratest näha, et põhimaanteed on lõiguti väga erinevalt hooldatud. Näiteks Tallinna-Tartu-Luhamaa maanteel olid pühapäeva pärastlõunal Tartumaal Tatra orus sõidujäljed küll vabad, kuid teel on hulk lumiseid kohti. Samas paarkümmend kilomeetrit eemal Savernas oli sama maantee lumest vaba ning soolamärg.

Tallinna-Tartu-Luhamaa maanteel Savernas oli teekate pühapäeva pärastlõunal kell pool neli soolamärg.
Tallinna-Tartu-Luhamaa maanteel Savernas oli teekate pühapäeva pärastlõunal kell pool neli soolamärg. Foto: Portaali Tarktee teekaamera salvestis Savernast

Tähelepanelik tasub Tallinna-Tartu maanteel liiklejatel olla ka Puurmani kandis, kus on näha, et hooldusmasinad on teed küll puhastanud, kuid kiirendus- ja aeglustusradadel on soolasegust lumeloppa.

Pilt teeoludest Tallinna-Tartu maanteel Puurmanis 20. novembril kell 15.30.
Pilt teeoludest Tallinna-Tartu maanteel Puurmanis 20. novembril kell 15.30. Foto: Puurmani teekaamera

Samas on säärane teehooldus igati nõuetekohane. Tallinna-Tartu maantee on kõrgema seisunditasemega maantee ning transpordiameti nõuded näevad ette, et selle pind või vähemalt sõidujäljed tuleb hoida lume- ja jäävabad. Kõrgema seisunditasemega maanteedel tuleb lumetõrjet teha hiljemalt viie tunni jooksul pärast lumesaju või tuisu lõppu.

Kriitilise koheva lume paksus ei tohi ületada kõrgema seisunditasemega teedel nelja sentimeetrit, kriitilise märja lume paksus võib olla kuni kaks sentimeetrit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles