Paranduskeldri tiim usub, et vanemad inimesed on targad ning kutsub neid parandajatega liituma

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Paranduskeldri liikmeks tasub Jiří Krejčí sõnul end kindlasti möllida, kuna siis on pääs tööriistade ja -pinkide juurde vaba ning asjatundlikud juhendajad on kõrval. Sille Annuk
Paranduskeldri liikmeks tasub Jiří Krejčí sõnul end kindlasti möllida, kuna siis on pääs tööriistade ja -pinkide juurde vaba ning asjatundlikud juhendajad on kõrval. Sille Annuk Foto: Sille Annuk

Tartus Kastani ja Riia tänava nurgal asuvast Paranduskeldrist annab märku posti külge kinnitatud kollase raamiga jalgratas. Taaskasutamise idee kuulutaja on Paranduskeldri juhatuse liige Jiří Krejčí, kes ei väsi kirjeldamast, kuidas parandustöökojad päästavad maailma. Neis on inimestel võimalik omandada ülivajalikke parandamisoskusi ning kasvatada pealehakkamist, ning katkiläinud asjad saavad terveks.

Ühtlasi vähendab see jäätmejaamadesse jõudvaid tarbeesemeid, mööblit, mänguasju, jalgrattaid, kodumasinaid, rõivaid  ja nii edasi ning suunab inimesi juba ostmise ajal tegema teadlikke valikuid.

Rändavad kohvikud

Enne veel, kui Paranduskelder 2019. aasta sügisel Aparaaditehasesse ruumid sai, korraldas Jiří Krejčí koos mitme asutuse vabatahtlikega paranduskohvikuid, mis on nüüdki populaarsed. See tähendab, et meistrid tõstavad oma tööriistad bussi ning sõidavad välja kuhugi kogukonda või kohtumispaika, seavad sinna töökoja üles ja tekitavad kõrvale kohvikuala. See aitab inimestel tunda end hubasemalt ja luua omavahel isiklikum kontakt ning katkiläinud asjad saavad jälle terveks!

Pealegi, üle kuuekümne aasta vanustel inimestel on häid kogemusi katkiläinud asjade töökorda seadmisel.

Viimasel ajal on Jiří Krejčí hakanud tähele panema Paranduskeldri läheduses vanemaid inimesi, kes on sattunud ukse või akna taha uudistama, et mis seal toimub. Nii mõnegagi on ta rääkinud ja mõistnud, et osa neist vanemaist inimestest otsib oma ellu sisukamat ajaveetmist. Pealegi, üle kuuekümne aasta vanustel inimestel on häid kogemusi katkiläinud asjade töökorda seadmisel või rõivaste parandamisel ning neid tarkusi võiks ju jagada. Või siis, neil on nutti küll, aga näpud ei ole enam nii osavad.

Jiří Krejčí sõnum on see, et Paranduskelder ootab oma liikmeskonda üle 60-aastaseid inimesi, nemad saavad liituda tasuta. Ta loodab, et ehk tekib siis ka mingi uus, just vanemaid inimesi ühendav sünergia. Et lahtiste kätega inimesed leiavad üksteist, asuvad koos midagi tegema, asutavad kas või uue klubi. Või satub nende seas olema heade juhendajaoskustega inimesi, kes on nõus aitama teisi.

Jiří Krejčí ütleb, et Paranduskeldri liikmeskonna hulgas on igas vanuses inimesi, ka üle kuuekümnesed on seal juba esindatud. Liikmeid on kokku 118.
Jiří Krejčí ütleb, et Paranduskeldri liikmeskonna hulgas on igas vanuses inimesi, ka üle kuuekümnesed on seal juba esindatud. Liikmeid on kokku 118. Foto: Sille Annuk

21. novembril kell 16 on järjekordne paranduskohvik avatud Tähtvere päevakeskuses, kus just üle 60 aasta vanused inimesed käivad. Nagu ikka paranduskohvikusse tulles, võib seegi kord kaasa võtta oma parandamist vajava eseme. Kõik, kes tulevad, saavad Paranduskeldri liikmeks astuda nii, et raha ei küsita.

Naised on alati kohal

Tähtvere päevakeskuse juhataja Reet Näkk-Kupits on paranduskohvikuist kuulnud küll. «Nad on Tähtvere päevakeskuses ühel korral varemgi käinud,» rääkis ta. «Väga palju rahvast see kokku küll ei meelitanud. Mäletan, et keegi võttis kaasa jalgratta, et see korda teha.»

Reet Näkk-Kupits avaldas lootust, et naised vast ikka tulevad, kuna päevakeskuses suuremalt osalt just naised käivadki, mehi liigub harvem. Küsimuse peale, mis ese või masin on tal endal kodus hiljuti katki läinud, ei osanud Reet Näkk-Kupits paugupealt vastust leida. Ta ütles, et loomulikult on ta seda meelt, et kui miski enam ei tööta, siis vaatab, kas parandada annab, ega kipu sugugi kohe uut ostma. Eriti kui mõelda sellele, mis hinnad viimasel ajal teevad.

Paranduskelder

Kastani ja Riia tänava nurgal asub Paranduskelder, mis on keldrist juba mõni aeg tagasi maa peale kolinud.
Kastani ja Riia tänava nurgal asub Paranduskelder, mis on keldrist juba mõni aeg tagasi maa peale kolinud. Foto: Sille Annuk
  • Töökoda asub Tartus Aparaaditehases, Kastani 42.
  • Avatud teisipäevast neljapäevani kell 17–21. Kasutada on kaks suurt saali tööriistade ja -pinkidega, ka õmblusmasinatega. Juhendajaiks elektroonik, rattameister, puidutehnoloog, tekstiilikunstnik...
  • Hooaja viimane paranduskohvik leiab aset 21. novembril kell 16 Tähtvere päevakeskuses, kuhu on eriti oodatud 60+ vanuses inimesed.
Allikas: paranda.ee
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles