TARTU TULEMINE ⟩ Toomkiriku varemete juurde ilmatusuure hoone ehitamise kava tekitas tulise arutelu

Copy
Sadakond meetrit pika hoone üks ots oleks ulatunud Inglisilla juurde ning varjanuks ära toomkiriku varemed ja Rotundi kohviku, kus projekteerimise ajal asus nn limonaadipaviljon.
Sadakond meetrit pika hoone üks ots oleks ulatunud Inglisilla juurde ning varjanuks ära toomkiriku varemed ja Rotundi kohviku, kus projekteerimise ajal asus nn limonaadipaviljon. Foto: Sille Annuk

Ajaleht on armas asi, täna loed, homme unustad, on kirjutanud A. H. Tammsaare 1915. aastal. Aga alati ei unusta. «Meie Toomemägi on lehtedes elavalt arutuse all. Põhjust selleks andis ülikooli valitsuse nõu sinna kõige kenamale jalutuskohale ilmatu maja ehitada,» on kirjas Postimehe artiklis «Meie doomemägi» 1905. aasta 16. juunil. Kõlab kuidagi tuttavalt!

«Kõik, kes selle asja kohta kirjutavad, on ühel nõul, et see ehitus meie linna ainukest ilu ära rikub, rohkem veel, et ta meie linlaste ainukese jalutuskoha ära hävitab. Tahetakse näidata, et ülikooli valitsusel õigus on oma omadusega teha, mis tahab, ja ütleb, et väljavalitud koht ainukene kohane ehituse plats on. Mis läheb meile see korda?»

Arhitekt Reinhold Guleke kavandas aastal 1904 Toomele ülikooli loodusteaduste hoone, mille projekt sai kõrgemalt poolt heakskiidu.
Arhitekt Reinhold Guleke kavandas aastal 1904 Toomele ülikooli loodusteaduste hoone, mille projekt sai kõrgemalt poolt heakskiidu. Foto: Rahvusarhiiv
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles