Professor Margus Punab räägib avalikus loengus, miks elavad Eesti mehed naistest üheksa aastat lühema elu

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Professor Margus Punab.
Professor Margus Punab. Foto: Kristjan Teedema

17. novembril kell 16.15 annab Tartu ülikooli kliinikumi A. Linkbergi auditooriumis ülevaate meeste terviseprobleemidest ning jagab tervisekontrolliks soovitusi Tartu ülikooli kliinikumi meestekliiniku looja professor Margus Punab. Jälgida saab siit.

Eesti meeste oodatav eluiga on viimastel aastakümnetel küll pikenenud, ent võrreldes naiste elueaga on see peaaegu üheksa aastat lühem.

2021. aastal oli Eestis meeste oodatav eluiga 72,8 aastat, naistel aga 81,4. Võttes võrdluseks Põhjamaad, siis näiteks Rootsi meeste oodatav eluiga on Eesti meeste omast 8,4 aastat pikem ning Rootsi meeste ja naiste eluea vahe on vaid 3,6 aastat.

Lühemate eluaastate põhjuseks on terve hulk tegureid.

«Mehed tarvitavad kuni 50. eluaastani märgatavalt vähem tervishoiuteenuseid,» selgitas professor Margus Punab. «Tervishoiusüsteemi jõuavad nad alles pärast viiekümnendaid eluaastaid ning siis juba väljakujunenud raskete haigustega, mis mõjutavad juba nende elukvaliteeti ning põhjustavad ka enneaegset surma.»

Värskelt tehtud terviseuuringu põhjal hindavad 60 protsenti meestest vanuses 40–49 oma tervist vähemalt heaks. «See võib olla põhjus, miks mehed ei pöördu varem oma tervist kontrollima. Kusjuures vaid 28 protsenti neist olid normaalkaalus ning alla pooltel oli vererõhk normi piires,» kirjeldas professor.

Ülekaalus meestel on ka kõrgem vererõhk ja kolesterooli sisaldus, alarmeerivad maksanäitajad ning madalam meessuguhormooni tase ja erektsioonihäired.

«Ülekaal suurendab riski nii südame-veresoonkonnahaiguste, diabeedi, kroonilise neeruhaiguse, luu- ja lihaskonnahaiguste, aga ka vähkkasvajate tekkimiseks,» rääkis meestearst Margus Punab. «Meeste ülekaal on kõige olulisem ennetatav tervise riskitegur.»

Tartu ülikooli kliinikumi meestearsti Margus Punabi sõnul avab liigne kehakaal ukse paljudele haigustele.
Tartu ülikooli kliinikumi meestearsti Margus Punabi sõnul avab liigne kehakaal ukse paljudele haigustele. Foto: Kristjan Teedemaa

Kliinikumi meestekliiniku looja ja eriala arendaja sõnul võib otsida meeste terviseprobleemide põhjusi sellestki, et Eestis on puudunud soospetsiifilised ennetavad terviseprojektid, milles käsitletaks just mehi.

Selleks, et mehed ja ka nende lähedased oleksid kursis meeste tervise riskifaktoritega ja neil oleks teavet tervisekäitumise kohta, peab professor Margus Punab 17. novembril Tartu ülikooli kliinikumi A. Linkbergi auditooriumis meeste tervisest avaliku loengu. Kohtumisel käsitletakse meeste tervise kriitilisi aspekte ja pakutakse võimalikke lahendusteid ning ka soovitusi, kuidas mees võiks ja peaks oma tervist kontrollima. Kuulama on oodatud nii mehed kui ka nende lähedased.

17. novembri loengut kell 16.15 kuni 18.15 on võimalik jälgida ka veebi vahendusel, detailsem info on leitav kliinikumi kodulehelt. Meestel sagedasemini esinevate haiguste kohta saab lugeda meestekliiniku kodulehelt.

Üritus leiab aset enne meestepäeva, mida tähistatakse laupäeval, 19. novembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles