Linnavalitsus plaanib tõsta teede sulgemisetasu

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Tee ehituse tarvis tuleb aeg ajalt ka teid sulgeda, selle eest tuleb ka tasuda.
Tee ehituse tarvis tuleb aeg ajalt ka teid sulgeda, selle eest tuleb ka tasuda. Foto: Margus Ansu/Artur Kuus

Tartu linnavalitsus arutas eilsel istungil uut tee sulgemise maksu määruse eelnõu ja saadab selle volikogule otsustamiseks.

Koos uute maksumääradega on kavas kasutusele võtta kaardirakendus, millele on koondatud kogu tänavate sulgemise info, mis on nähtav kõigile huvilistele. Kui senini on olnud sulgemisloa saamiseks ja sulgemistasu arvutamiseks vaja mõõta tee laiust, sulgemisala laiust ja pikkust, siis uue eelnõu kohaselt on tuleb kaardirakenduses märkida, mitu sõidurada, kergliiklejale mõeldud teed või parkimiskohta töö käigus suletakse.

«Oleme ette võtnud teede sulgemise korra põhjaliku muutmise, et Tartu linnas tänavate sulgemiste info jõuaks kiiresti ja tõhusalt kõigi huvilisteni ning sulgemised toimuksid liiklejate huvidega arvestavalt ja võimalikult lühiajaliselt,» selgitas Tartu abilinnapea Raimond Tamm. «Kavandatud muudatuste kohaselt hakkavad tööde teostajad sulgemismaksu maksma üksnes selle aja eest, mil tee oli reaalselt suletud, mis omakorda motiveerib neid oma töid kiiremini tegema. Maksusoodustust on võimalik saada sellisel juhul, kui liiklejagruppidele on tagatud mõistlikud läbipääsud. Näiteks kergliiklejate puhul peab olema tagatud sama teepoole kaudu vähemalt 1,2 meetri laiune ning ka liikumispuudega liiklejale ohutu läbipääs.»

Eelnõu kohaselt tuleb 1. märtsist tee sulgemise eest tasuda

- 5 eurot sõiduraja 1 tunni sulgemise eest kõrgema prioriteediga sõiduteel;

- 2 eurot sõiduraja 1 tunni sulgemise eest madalama prioriteediga sõiduteel;

- 2 eurot jalgtee, jalgrattatee või jalgrattaraja 1 tunni sulgemise eest;

- 20 senti ühe parkimiskoha 1 tunni sulgemise eest.

Allikas: Tartu linnavalitsus

Kehtestatud maksumäärast on võimalik saada soodustust 50 protsenti, kui sõiduteel on liiklejatele võimaldatud läbipääs sama tee kaudu ümberpõike, foori või reguleerija abil. Samuti kehtestatakse maksuvabastused, mis toetavad kergliiklejatele ohutu läbipääsu võimaluse loomist ja ohtliku olukorra likvideerimist esimese 24 tunni jooksul.

Uue korra kohaselt hakkaks suur osa menetlusest toimuma Tartu linnaportaalis ning taotleja saab juba taotlust esitades ülevaate, milline tuleb  tee sulgemise maks. Linnaportaali kaudu saab tee sulgeja ühtlasi anda tagasisidet tööde kulgemise kohta ning vajadusel esitada teateid vajaliku uue tähtaja saamiseks või teavitada varasemast tööde lõpetamisest. Kogu infovahetus hakkab toimuma ühes süsteemis.

Esialgsete plaanide kohaselt hakkaksid uued tee sulgemise maksumäärad kehtima 1. märtsil 2023. Selleks ajaks valmib ka tänavate sulgemist kajastav kaardirakendus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles