Pildid ⟩ Toomkiriku uue valgustuse idee pakkusid välja välismaa disainerid

Tartu Postimees
Copy

Tartu toomkiriku valgustuse ideekonkursi võitis rahvusvaheline valgusdisainerite meeskond Ensemble. Uus valgustuslahendus valmib 2024. aastal.

Meeskond Ensemble esitas Tartu toomkiriku valgustuse ideekonkursile kontseptsiooni pealkirjaga «Koit ja Hämarik». Nende kavand on saanud inspiratsiooni põhjamaise taevavalguse varjundirikkusest ja aastaaegade vaheldumisest, valgusest ja varjust hoone arhitektuuris.

Töö autorid selgitasid, et kuigi muistendis said Koit ja Hämarik kohtuda vaid kord aastas nelja nädala jooksul, siis valgustuslahendusega saab tähistada nende armastust iga päev, kohanedes samal ajal muutuvate aastaaegadega ning hinnates võrdselt nii valget kui ka pimedat aega looduses.

Ensemble on spetsiaalselt konkursi jaoks kokku tulnud sõltumatute professionaalsete valgusdisainerite meeskond, kuhu kuuluvad Fiorenzo Namèche (Belgia), Alfred Sa’ (Hispaania) ja Chiara Carucci (Itaalia).

«Võidutöö pakub klassikalise staatilise valguslahenduse asemel dünaamilist valguse ja varjude mängu, mis paneb vanad müürid looduse rütmis hingama. Eriti hea meel on, et kogu pakutud valgustuslahendus väldib valgusreostust ja arvestab inimeste heaolule lisaks ka Toomemäe ööfauna elurikkuse säilimisega,» rääkis žürii liige kunstnik Elo Liiv.

Toomkiriku valguslahenduse konkurss toimus kahes voorus. Esimeses voorus hindas žürii 19 esitatud portfooliot ja valis neist välja kolm parimat.

Lõppvooru jõudsid lisaks võitjale Kevan Shaw Lighting Design (Šotimaa) ja ITK Lighting & Mihkel Pajuste Studio (Eesti).

«Võidutööle annab lisakihistuse kaasav tasand, mis tekkivate varjude kaudu võimaldab igal külastajal olla justkui osaline kunstiteoses, olla looja. Lisaks isiklikule sidemele loob see tugeva seose ka nende varjudega minevikust, kes on läbi aastasadade toomkirikusse oma jälje jätnud,» rääkis žürii esimees, Tartu ülikooli muuseumi direktor Mariann Raisma.

Žürii koosseisu kuulusid peale Elo Liivi ja Mariann Raisma ka Euroopa kultuuripealinna Tartu 2024 kunstiline juht Kati Ilves, Tartu ülikooli kinnisvaraosakonna juhataja Heiki Pagel, valgusdisainer Eva Tallo ja Tartu linnavalitsuse ruumiloome osakonna maastikuarhitekt Anna-Liisa Unt.

Ideekonkursi peapreemia on 8000 eurot, 2. ja 3. koha auhind 6000 eurot. Võidutöö autoriga sõlmitakse valgustusprojekti koostamise leping summas 25 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles