Arhiivraamatukogu näitab haruldusi, Kambja raamatukogu aga avab uksed enne kukke ja koitu

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Raamatukogu on praegu suletud. Uksed avatakse juba mõne tunni pärast, kell 5 hommikul.
Raamatukogu on praegu suletud. Uksed avatakse juba mõne tunni pärast, kell 5 hommikul. Foto: Urmas Heinaste

15. novembril algasid ja 18. novembril lõpevad päevad, mida ühendab raamatukogude aasta puhune algatus raamatukoguöö. Sellest võtab osa enam kui 40 raamatukogu üle Eesti. Kavas on lugejaile uksed tavapärasest kauem lahti hoida, pakkuda kontserte, filme, ekskursioone ja mitmesugust tegevust täiskasvanutele ja noortele.

Kambja raamatukogu avaneb kolmapäeval, 16. novembril lugejaile juba kell 5 ehk enne kukke ja koitu, nagu väljendus poeetiliselt raamatukoguhoidja Toivo Ärtis.

«Varaseid külastajaid ootab raamatukogus valik unenäoseletajad – neid võib kohapeal sirvida või kojuviimiseks laenata,» lisas ta. «Raamatukoguhoidja pakub soovijaile vedelat «Tõde ja õigust» ehk kohvi, mille valmistamisel segatakse omavahel kohvioad, mida poodides müüakse eraldi pakendites Tõde ja Õigus.»õ

Kohvikõrvaseks pakutakse Kevade küpsiseid ja Kalevipoja šokolaadi, et maitsemeele kaudu tuua eesti kirjanduse riiulitelt esile need teosed, millest on avaldatud kõige rohkem kordustrükke.

Koidueelsel ajal avatud raamatukogus pakutakse esiletõstetult tutvumiseks ja laenamiseks neid teoseid, mille pealkirjas sisaldub sõna öö.

Arhiivraamatukogu mõni säilik on nii tilluke, et lugemiseks tuleb kasutada luupi.
Arhiivraamatukogu mõni säilik on nii tilluke, et lugemiseks tuleb kasutada luupi. Foto: Lauri Kulpsoo
«Köki ja Kokka Ramat» aastast 1781.
«Köki ja Kokka Ramat» aastast 1781. Foto: Repro

Raamatukoguöö algatusega on liitunud ka Eesti kirjandusmuuseumi arhiivraamatukogu (Vanemuise 42).

Seal avaneb võimaluse neile, kellele tundub, et lugemissaal suletakse liiga vara, raamatukogu ruumide uudistamiseks ja väärtusliku sisuga tutvumiseks kolmapäeval kauem kui tavaliselt. Muu hulgas saab näha ja tõsta raamatukogu raskeimat raamatut ja imetleda pisimaid.

Vaadata saab ka mitmeid haruldusi, näiteks esimest eestikeelset täispiiblit aastast 1739, esimest eestikeelsete nõuannetega meditsiinilist raamatut «Arsti ramat nende juhhatamisseks kes tahtwad többed ärraarwada ning parrandada» aastast 1771 ning kokaraamatut «Köki ja Kokka Ramat» aastast 1781.

Eesti kõikide raamatukoguöö üritustega saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles