Folkloori ausse tõstev veebisaade läheb eetrisse ERMi ehitatud stuudiotest

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Sündmuse korraldajad ERMi taga kiigel.
Sündmuse korraldajad ERMi taga kiigel. Foto: ekraanikuva videost

19. novembri õhtul eetrisse minevas veebisaates Tartu Folk-Off 2022 püüavad Euroopa riikide folkloorirühmad üksteist meisterlikkuse ja loovusega üle trumbata, eesmärgiks rahvusvahelise žürii ja publiku tähelepanu ning võidupreemiad. Tartu Postimees vahendab saadet ka oma veebilehel.

Tartu Folk-Off tekkis alternatiivina Tartu noorte folkloorifestivalile, mis 2020. aastal koroonapiirangute tõttu ära jäi ning internetti kolis.

Kaks stuudiot, neli saatejuhti

Tartu Folk-Off 2022 peatoimetaja Helin Pihlapi sõnul on eesseisev produktsioon võrreldes kahe eelmise aastaga mitu korda suurem. Luunja asemel asub stuudio nüüd Eesti Rahva Muuseumi teatrisaalis ning ühe stuudio asemel on kaks – lisandunud on osalejate greenroom. Saatejuhte on neli ning esimest korda on stuudiosse oodatud ka publik.

Folk-Off 2022 korraldusmeeskond. Tagumises reas (vasakult paremale) Jürgen Laks, Kaarel Viljaste, Raul Markus Vaiksoo (pealavastaja), Helin Pihlap (peatoimetaja), Meelis Pihlap, Halliki Pihlap (produtsent), Tuule Pihlap ning esimeses reas (vasakult paremale) Carol Maask, Hendrik Vija, Hendrik Matvejev, Maarja Kask ja Jako Aimsalu.
Folk-Off 2022 korraldusmeeskond. Tagumises reas (vasakult paremale) Jürgen Laks, Kaarel Viljaste, Raul Markus Vaiksoo (pealavastaja), Helin Pihlap (peatoimetaja), Meelis Pihlap, Halliki Pihlap (produtsent), Tuule Pihlap ning esimeses reas (vasakult paremale) Carol Maask, Hendrik Vija, Hendrik Matvejev, Maarja Kask ja Jako Aimsalu. Foto: Anzela Sirel

Võistlejate ring on samuti suurem. Lisaks Balti riikidele osalevad mõõduvõtmises rühmad Poolast, Saksamaalt ning Ukrainast. Eesti esindus tuleb sel aastal Kihnust, ja tegemist ei ole mitte lihtsalt ühe rühmaga, kes kindlal ajal koos harjutamas käib, vaid osaga kogukonnast, kus traditsioonid elus püsivad senimaani ja niikuinii.

Lätist on rühmi kaks: Läti tuntumad ja omanäolisemad noorterühmad Ķocis ja Tarkšķi. Leedut esindab nende vanim folkloorirühm Ratilio. Poola rühm Rybarzowice on pärit mägedest ja tutvustab sealset kultuuri. Saksamaa rühm Die Ludwigsteiner ei lase end heidutada sellest, et suurem osa liikmeid elab eri riikides, ning väsimatu energiaga Ukraina rühm Perlynka on lubanud võidu korral kogu tulu annetada oma riigi armee toetuseks.

Edevad auhinnad

Saate põhimõte on väljakutsed. See tähendab, et igal osalejarühmal tuleb ära õppida mõne teise riigi laul ja tants ning teha sellest meeldejääv video. Videosid hindavad kõigepealt osalejad ise, aga ka rahvusvaheline žürii ning loomulikult publik.

Esimesele ja teisele kohale on rahaliselt auhinnad, mis on välja pannud Eesti Kultuurkapital. Veel toetavad auhindadega Eesti Rahva Muuseum, Eesti pärimusmuusika keskus ja Eesti folkloorinõukogu ning lisaks antakse välja mitmeid eripreemiaid. Saate meeskond on ettevalmistustega tegelenud terve aasta ning osalejad selgusid eelvoorude tulemusel juba kevadel.

«Kui saade sündis 2020. aastal asenduseks ärajäänud festivalile, siis tänavu võib öelda, et aset leiavad mõlemad, nii pärimuspidu kui ka veebiülekanne,» ütles Helin Pihlap.

Saate eelõhtul pidu Luunjas

Juba päev varem, 18. novembril astuvad Luunja kultuuri- ja vabaajakeskuses üles eelmise aasta saate võitja Kokle (Läti) ning kahel aastal publiku preemia võitnud Ratilėlis (Leedu) ning korraldajarühm Maatasa. Pärimusõhtu, mis kannab nime Tartu Folk-Off: Live, algab kell 19.

Lisaks löövad kaasa Tartumaa rahvatantsurühmad ning muusikud. Pidu algab kontserdiga ning jätkub tantsuõhtuga, kus kõigil on võimalik välisrühmade tantse õppida ja kaasa teha.

19. novembril kell 18 eetrisse minevast Tartu Folk-Off 2022 otseülekandest ei puudu aga samuti Maatasa uued lood ja muusikavideod.

Rühmapilt pärast Maatasa uue muusikavideo filmimist.
Rühmapilt pärast Maatasa uue muusikavideo filmimist. Foto: Piret Kallejärv

Nende eelmisel aastal filmitud «Hobusemäng» on sel aastal nomineeritud Eesti rahvatantsu ja rahvamuusika seltsi Aasta video kategoorias. Maatasa ise on ühtlasi nomineeritud Aasta korraldaja ja Aasta kollektiivi kategooriates.

Tartu Folk-Off 2022 kannab üle Postimees ning koostööd tehakse ka rahvusvahelise telekanaliga EtnoTv.

«Kuigi tegemist on võistlusega ja osalejad kohtuvad teineteisega vaid veebi vahendusel, on juba praegu tunda osalejatevahelist tugevat sidet ja üksteise toetust,» sõnas Helin Pihlap. «See ongi meie ettevõtmise peamine eesmärk.»

Möödunud aastal vaatas saadet üle 4000 inimese 12 riigist, sealhulgas Ameerikast ja Kanadast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles