Kliinikumi arstid tapavad nüüd vähirakke ka mikrolainega

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Protseduuri valmistavad ette doktor Martin Reim (paremal). Temast vasakul seisab doktor Donatas Jocius Vilniusest. Tema ees kummargil kliinikumi anestesioloog Neve Vendt. Taga on meditsiinifirmade esindajad, üks Eestist, teine Leedust.
Protseduuri valmistavad ette doktor Martin Reim (paremal). Temast vasakul seisab doktor Donatas Jocius Vilniusest. Tema ees kummargil kliinikumi anestesioloog Neve Vendt. Taga on meditsiinifirmade esindajad, üks Eestist, teine Leedust. Foto: Erakogu foto

Eestis on juba viis kasvajaliste haigustega patsienti, keda arstid on aidanud täiesti uue ravimeetodiga, mida nimetatakse mikrolaine ablatsiooniks. See tähendab, et vähirakke ei eemaldata mitte lõikusega ega mõjutata neid ka keemia­ravi või kiiritusraviga, vaid vähirakke surmatakse mikrolainega.

Tartu ülikooli kliinikumi radioloogiakliiniku arst-õppejõud Martin Reim selgitas, et uue protseduuri algul tehakse vähikolle nähtavaks kas kompuutri või ultraheli abil ja sellesse suunatakse ablatsiooninõel. Vastavalt kasvaja suurusele otsustakse, kui suure võimsusega ja kui pikka aega on vaja protseduuri läbi viia.

Vähirakud keevad ära

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles