Väike palgatõus jätab võimaluse Tartu kultuuritöötajate streigiks

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Tartu linnamuuseum
Tartu linnamuuseum Foto: Sille Annuk

Kolm ja pool nädalat tagasi said Tartu linnavalitsuse ja volikogu esindajad kultuurivaldkonna allasutuste töötajatelt avaliku pöördumise. Selle põhjustas järjest kasvav erinevus linna allasutuste ja riiklike kultuuriasutuste palkade vahel, mis asetab linna alluvuses leiba teenivad kultuuritöötajad ebavõrdsesse olukorda. Pöördumisele järgnes teemakohane konsultatsioon ja tulemustega rahule jäämise küsitlus.

26. oktoobril istusid kultuuriasutuste esindajad koos abilinnapea Lemmit Kaplinski ja kultuuriosakonna juhataja Sten Svetljakoviga asja arutama. Selgus, et kultuurivaldkonnas võib loota aastaks 2023 palgafondi kasvu järgmiselt: kõrgharidusnõudega ametikohtadel kultuuritöötajad 16,6 protsenti, linna hallatavate asutuste töötajad 15 protsenti ja abipersonal 10,9 protsenti.

Palgafondi täpse jagunemise otsustaksid asutuste juhid. Eeldada võib, et keskmine palgatõus oleks umbes 15 protsenti. Mida see tähendab eurodes? Tänavu on näiteks linnaajaloo muuseumide töötaja keskmine palk 1048 eurot, 15 protsendi puhul tõuseks see 2023. aastaks 150–160 eurot. Võrdluseks: kultuuritöötajate riiklik miinimumpalk tõuseb tuleval aastal seniselt 1400 eurolt 1600 euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles