Jüri Laurson: ostke generaator?

Jüri Laurson
, elektriinsener
Copy
Jüri Laurson
Jüri Laurson Foto: Margus Ansu

Tänapäeval on tehnoloogia areng jõudnud piirile, kus elekter on muutunud inimeste elus asendamatuks. Elektrita e-riiki ei eksisteeri ja moodsate tehnoloogiate kasutamine katkeb. See tingib, et Eestil peab isevarustuseks olema nüüdisaegsel põlevkivitehnoloogial töötavaid vajaliku tootmisvõimsusega juhitavaid soojuselektrijaamu. Põlevkivibaasil elektritootmisele praegu veel Eestis alternatiivi ei ole leitud ja lähitulevikus energiatunnelis valguskiirt ei paista.

Tuule- ja päikeseenergia on ikkagi heitlik. Puidu põletamine Narva elektrijaamades on tõstnud kodumajapidamistel küttepuude hinna väga kõrgeks. Nüüd siis kõlab valitsuste pikaajalise tegematajätmise leevendamiseks soovitus, et tarbijad peaksid kriisiolukordades elektrivarustusega ise hakkama saama ja muretsema elektrigeneraatorid.

Müüjatele oli see hea reklaam, aga unustati hoiatada, et generaatori oskamatu käsitsemine võib põhjustada õnnetusi. Elektrit loetakse, olenemata tootmisviisist, eriti suure ohu allikaks, seepärast peavad generaatorite kasutajad enne seadme kasutamist aru saama kasutusjuhendi nõuetest ja seadme ohutuse nõuetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles