Rahvaülikool tähistab sünnipäeva tehisintellekti loodud kunstiga

Tartu Postimees
Copy
Tehisintellekti Midjourney looming rahvaülikooli Pepleri 4 õppekeskuse saalis.
Tehisintellekti Midjourney looming rahvaülikooli Pepleri 4 õppekeskuse saalis. Foto: Aksel Lõbu

Täna, 10. novembril täitub Tartu rahvaülikoolil 35 aastat avaaktusest. Toreda kokkusattumusena saab sel aastal täis ka 100 000 osalemist Tartu rahvaülikoolis. Kooli sünnipäeva tähistatakse terve õppeaasta põneva ja suuremahulise näitustegevuse ja kontsertidega.

«Minu jaoks on meie õppijad, kes tahavad ja jõuavad end pidevalt arendada, imeinimesed. Au ja tunnustus neile! Hea on tagasi vaadata 35 kooliaastale, mis on alati olnud täidetud arenguga, meie õppijad ja õpetajad hoiavad meid pidevas edasiliikumises,» ütles koolijuht Maire Breede.

Sellest nädalast saab rahvaülikooli Pepleri 4 õppekeskuse fuajees ja saalis vaadata näitust «Algoritmi käes pintsel». Neljateistkümnest tööst koosneva digitaalkunsti näituse on loonud tehisintellektid DALL·E ja Midjourney rahvaülikooli kunstikeskuse töötajate Aksel Lõbu ja Kersti Kohtla suunamisel.

«Kõik, mis avab uusi võimalusi, kutsub proovima. Nii istusid kaks võhikut, nagu me ise naersime, arvuti taha ja hakkasid proovima, missugust kunsti nende kahe tehisintellektiga sünteesida õnnestub. Ka sellel on oma õppimiskõver, kuid juba algtasemel võib väikese pusimisega saada lummavalt kauneid töid. Mida see muudab kunstivaldkonna professionaalide jaoks tulevikus, on raske ennustada. Küll aga tõstatame näitusega mitmeid küsimusi ja võimalikke stsenaariume,» selgitas kunstikeskuse meeskonnajuht Aksel Lõbu.

DALL·E loodud tööde temaatika on keeleõppekohale sobivalt erinevates kunstistiilides Euroopa pealinnad. Saalis, kus toimuvad rahvaülikooli kooriproovid, on Midjourney eri stiilides tööd, mille motiivid lähtuvad muusikast.

Lisaks on Vanemuise kontserdimaja teisel korrusel üleval rahvaülikooli õppija maalinäitus «Cätlyn Klaisi abstraktne avarus», Tartu Ülikooli botaanikaaias väljapanek «Pargis on saladusi» ja mitmeid õppijate näitusi rahvaülikooli ruumides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles