Lustlik seltskond avab ERMis naiste puutöö näituse

Tartu Postimees
Copy
Näitusele inspiratsiooni andnud foto ERMi kogudest.
Näitusele inspiratsiooni andnud foto ERMi kogudest. Foto: Erna Ariste

Laupäeval, 12. novembril avatakse Eesti Rahva Muuseumi osalussaalis näitus, mis võitis eelmisel aastal muuseumi korraldatud konkursil «Oma näitus» rahva lemmiku tiitli. Näitus pealkirjaga «Kaasaja kuningannadelt: kiiged ja küünlalühtrid» toob ühte saali kokku 13 naise loodud puitšedöövrid.

Näituse üks kuraatoritest Heidi Solo ütles: «Koos Epp Klimenkoga leidsime üsna lühikese aja jooksul lustliku seltskonna, kes soovisid oma puutööoskuseid näidata. Samal ajal mõtlesime, mis esemed võiksid need olla, et näitus saaks kompaktne ja kindla sõnumiga. Kiiged ja küünlalühtrid olid varem silma jäänud kui huvitavad esemed, mida võiks valmistada. Kaaskuraator Epp pani kindlakäeliselt paika: teeme mõlemaid!»

Nii ongi osalusnäituse saalis nii masinatega kui ka käsitsi tehtud esemeid, roigastest loodut, loodusvormilist, disainerlikkust, taaskasutust, ajaloohõngu ning modernseid lahendusi. Mitmed asjad ei teostunud elu keerdkäikude tõttu, kuid erinevaid kiikesid ja küünlalühtreid on rohkem kui 13. Üks silmapaistvamaid töid on puulusikatest küünlalühter, mille saaks söögilaua kohale sättida, võtta supi söömiseks lühtrist abivahendi ja pärast see taas lühtriilusse tagasi sättida.

Kõik näitusel osalevad autorid, kelle seas on ettevõtjaid, raamatupidajaid, võimlemistreenereid, õpetajaid, režissööre, koduperenaisi, muusikuid, pani Elo Selirand kokku ka spetsiaalselt näituse tarvis loodud filmi. Seda saab vaadata vaid näitust külastades.

«Kogu näituse idee oli eelkõige lustida – olla see pisike tüdruk, kes naudib ja unistab ja realiseerib oma unistusi nii, kuidas oskab. Ja miks mitte vahel tunda end kuningannana, kuigi käes pole kuldne riigiõun, vaid kõigest akutrell ja puidutükk,» sõnas Heidi Solo.

Näitusel on esindatud tööd järgmistelt puiduvõluritelt: Diana Carlson, Lilija Õunmann, Janne Suits, Marvi Liina Riid, Marit Antik, Egle Kõrvas, Mingjia Põldroos-Liew, Elo Selirend, Keiti Siirma, Kadi Rästas, Karin Engman, Epp Klimenko, Heidi Solo. Näituse kuraatorid on Heidi Solo ja Epp Klimenko.

Lisainfo näituse kohta: https://www.erm.ee/et/kaasaja-kuningannadelt-kiiged-ja-kuunlaluhtrid.

Näitus ERMi osalussaalis on avatud kuni 6. veebruarini 2023. Sissepääs püsinäituse «Kohtumised» piletiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles