Sirje Olesk avab Eesti NSV kirjanduselu telgitaguseid

Aivar Kull
Copy
Koos Sirje Oleskiga (paremalt) esitlesid vastset teost 11. oktoobril Tartu kirjandusmajas Janika Kronberg ja Lehte Hainsalu. Nende selja taga oli kirjanike liidu 100. aastapäevaks valminud rändnäitus.
Koos Sirje Oleskiga (paremalt) esitlesid vastset teost 11. oktoobril Tartu kirjandusmajas Janika Kronberg ja Lehte Hainsalu. Nende selja taga oli kirjanike liidu 100. aastapäevaks valminud rändnäitus. Foto: Sille Annuk

Sirje Olesk on oma uue uurimusega «Aegade lugu. Kirjanike liit Eesti NSV-s» andnud kompaktse ja tasakaaluka ülevaate ENSV kirjanduselu keerulistest aastakümnetest, mis kohati meenutavad absurditeatrit (sõjajärgne kümnend), seejärel aga vahel pigem operetti, melodraamat või aeglast farssi, kus õhkkond oli «rahvatükilik või laadajantlik», nagu on öelnud Paul-Eerik Rummo (lk 130).

Omamoodi kirjanduspoliitilisi Augeiase talle läbi valgustades on autor suutnud jääda meeldivalt asjalikuks ja erapooletuks, pakkudes meie seniste kirjanduslugude kõrvale rohkesti üldhuvitavat lisamaterjali.

Väljaspool terve mõistuse piire

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles