Reedel tabas politsei kuus alkoholi tarbinud alaealist

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy
Politseiauto
Politseiauto Foto: Sander Ilvest

Möödunud nädala reede õhtupoolikul võttis politsei Tartus terava pilgu alla linnaruumis viibivad alaealised. Tabati kuus alkoholi tarvitanud ning kuus tubakaseaduse vastu eksinud alaealist.

Tartu piirkonnavanem Siim Linnard rääkis, et möödunud reedel võtsid piirkonnapolitseinikud Tartu linnas teravama tähelepanu alla linnaruumis aega veetvad alaealised. «Kontrollisime kesklinna piirkonnas paiku, kus teame, et noortele meeldib koos käia. Nii kontrollisime reede õhtul ajavahemikus kell 16–00 bussijaama piirkonda, Tasku keskuse ümbrust, aga ka Emajõe mõlemat kallast,» selgitas piirkonnavanem.

Ta rääkis, et politsei korraldab sarnaseid kontrollkäike küllalt sageli ning sellelgi korral oli peamine eesmärk tuvastada alaealiste toimepandud õigusrikkumisi. Lisaks uurisid politseinikud noorte endi käest, mida nad teavad eakaaslaste omavahelistest arveteklaarimistest ning kuidas sellesse suhtuvad.

«Mõistagi andsime noortele selge sõnumi, et igasugune teave võimalike kakluste, arveteklaarimiste või avalike alandamiste kohta tuleb ohu ennetamiseks kindlasti politseile edasi anda selle asemel, et neid videoklippe sotsiaalmeedias levitada ning ohvrile veelgi suuremaid kannatusi põhjustada,» märkis Linnard.

Piirkonnavanem lisas, et möödunud reede õhtul liikus linnas küllalt palju noori, kellest päris suure osaga sai ka põgus või natuke põhjalikum vestlus maha peetud. «Kõikide kontrollitud noorte hulgast tuvastasime kuus alkoholi tarvitanud ning kuus tubakaseaduse vastu eksinud alaealist,» selgitas ta. «Võtsime ühendust nende vanematega ning andsime neile lapsed tol õhtul üle. Noori ja nende vanemaid ootab politseimajas põhjalikum vestlus, et ennetada sarnaseid võimalikke rikkumisi edaspidi.»

«Politseist saabunud kõne üllatas lapsevanemaid ning tegi murelikuks, sest enamik neist ei teadnud, kas ja mil moel noored oma vaba aega sisustavad. Veel vähem oskasid vanemad ette näha, et seda tehakse alkoholi ja tubakatoodete seltsis hilisöises linnas hulkudes,» kirjeldas piirkonnavanem vanemate üllatust ja teadmatust.

Ta julgustab vanemaid seepeale enam laste tegemiste vastu huvi üles näitama. «Kõige lihtsam ja vanamoelisem, ent töökindlaim meetod selleks on omavaheline argine suhtlus, mille väga paljud pered kiires elutempos paraku ära unustanud on,» peegeldas politseinik. «Küsige, kes on laste sõbrad, mida koos tehakse, kus käiakse. Tundke huvi, kuidas nende tutvusringkonnas alkoholi ja tubakatoodetega lood on ning selgitage neile, mil moel need ained ühe noore tervist ja tulevikku rikkuda võivad.»

«Hoole, armastuse ja harimise kõrval lasub vanematel ka vastutus ning kohutus, et kui nende alaealised lapsed on seadusega pahuksisse läinud ning karistada saanud või oma tegevuse läbi kahju kellelegi tekitanud, see korvata või rahatrahv kinni maksta,» nentis Linnard.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles