Riigikohus ei rahuldanud linna kaebust Süku ehitust puudutavas vaidluses

Tartu Postimees
Copy
Oktoobrikuus toimunud meeleavaldus, milles avaldati nördimust linnvalitsuse otsuse vastu, võtta vastu detailplaneering, millega rajataks keskparki Süku.
Oktoobrikuus toimunud meeleavaldus, milles avaldati nördimust linnvalitsuse otsuse vastu, võtta vastu detailplaneering, millega rajataks keskparki Süku. Foto: Kristjan Teedema

Riigikohus nõustus ringkonnakohtuga, et Tartu Keskpargi alale kultuurikeskuse rajamise vastu võitleva MTÜ Päästame Tartu Keskpargi kaebus on esitatud õigel ajal ja halduskohus peab selle sisuliselt läbi vaatama.

MTÜ Päästame Tartu Keskpargi eestvedaja Anna Aljanki sõnas, et riigikohtu otsus on nende jaokss väga rõõmus uudis. «Kavatseme nüüd jätkata sisulist arutelu kohtus ja kogume annetusi, et vajaduse korral saaksime endale lubada ka juriidilist abi, sest linn saab endale lubada PWC büroo teenuseid. Juba selle protsessi käigus sain aru, et juriidiline loogika on midagi muud,» sõnas Aljanki.

Tartu linnasekretär Jüri Mölder sõnas, et edasisteks sammudeks peab linnavalitsus esmalt põhjalikult riigikohtu otsusega tutvuma. «Saame sellega tegeleda uuel nädalal, enne ei ole võimalik midagi täpsemalt kommenteerida,» sõnas Mölder.

Tartu linnavolikogu kehtestas mullu 7. oktoobri otsusega linna uue üldplaneeringu. MTÜ Päästame Tartu Keskpargi esitas 18. novembril halduskohtule kaebuse planeeringu tühistamiseks. Planeeringuga kavandatakse Keskpargi Emajõe-poolsesse äärde südalinna kultuurikeskuse (SÜKU) ehitamist.

Halduskohus leidis, et MTÜ kaebus ületas 30-päevase kaebetähtaja, ja lõpetas menetluse. Ringkonnakohtu hinnangul oli aga kaebus esitatud õigel ajal ja riigikohus nõustus tänases määruses teise astme kohtuga.

Planeerimisseadus näeb ette kohustuse teavitada üldsust planeeringu kehtestamisest teate avaldamisega valla- või linnalehes, maakonna- või üleriigilise levikuga ajalehes, ametlikes teadaannetes ja kohaliku omavalitsuse kodulehel.

Riigikohtu halduskolleegium asus seisukohale, et üldsuse esindajate jaoks algab kaebetähtaeg info avaldamisel viimases neist allikatest. Praegusel juhul avaldas linn teate ajalehes Postimees 9. novembril.

MTÜ Päästame Tartu Keskpargi asutati 16. novembril ehk alles pärast üldsuse teavitamist. Siinkohal jäi riigikohus kindlaks varasemale praktikale, et pärast planeeringu kehtestamist loodud üldsuse huve esindava ühenduse jaoks hakkab kaebetähtaeg kulgema samal ajal kui üldsusele – isegi kui ta asutatakse pärast teavituse lõppu.

Kolleegium märkis veel, et seadus nõuab teatud gruppide isiklikku teavitamist ja nende jaoks algab kaebetähtaeg teavituse saamisest. Muu hulgas tuleb teavitada neid, kelle kirjalikke arvamusi ei võetud planeeringu kehtestamisel arvesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles