TARTU TULEMINE ⟩ Rongilt tulijaid ootas ees pidulik tänav (1)

Enriko Talvistu
, kunstiajaloolane
Copy
Julius Kuperjanovi tänav suubub sügisel 2022 ringristmikule ja peale seda kitsukesele teele (ülal vasakul), mida mööda pääseb vaksali juurde.
Julius Kuperjanovi tänav suubub sügisel 2022 ringristmikule ja peale seda kitsukesele teele (ülal vasakul), mida mööda pääseb vaksali juurde. Foto: Margus Ansu

Julius Kuperjanovi tänav Tartus on üks paradoksidest kantud huvitav kant. Veel 1860. aastatel oli selle, siis veel Maarjamõisa-nimelise ja Veski tänava ristmik linna haladuspiiriks ning linna ehitusmäärustiku õigus laienes kuni järgmise, Kastani tänavani. Tegemist oli seega linna ääremaaga. Edasi laiusid Tähtvere mõisa põllud ning pikk tolmune tee viis riigile kuuluvast Maarjamõisast mööda, piki tänast Viljandi maanteed Võrtsjärve poole.

Meenutagem, et maantee Viljandisse suundus Võrtsjärve lõunatipust Pikasilla kaudu (sealt läksid ka Viisk, Põis ja Õlekõrs). Põhja poolt pääses üle soiste järveäärsete alade aga vaid külmunud talvekuudel üle Emajõe ja Tänassilma, muidu sai minna vaid Puhja ja Randu.

Ometigi laienes linn ühe- või kohati kahekorruseliste puumajadega kuni Kastani tänavani. Mõnigi oli kivist nagu Maarja kirik, aga enamik olid madalad puithooned, mis põlesid juulis 1941, sõja alguses.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles