Euroopa Liit andis tartlastele veerand miljonit vabatahtlikkuse edendamiseks

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Tegijad arendavad üheskoos äpi, mille kaudu saavad erinevad haridusasutused ja organisatsioonid lihtsustada koostööd vabatahtlikega kultuurivaldkonnas.
Tegijad arendavad üheskoos äpi, mille kaudu saavad erinevad haridusasutused ja organisatsioonid lihtsustada koostööd vabatahtlikega kultuurivaldkonnas. Foto: Mana Kaasik / Tartu 2024

Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 ja Tartu rakenduslik kolledž said Euroopa Liidult 250 000 euro suuruse toetuse Erasmus+ projektiks «Volugram: Developing volunteering as a part of individual learning path».

Emakeeli tähendab see vabatahtlikkuse arendamist isiklikul õpiteel, mistap loovad toetuse saajad üheskoos rakenduse, mille kaudu saavad haridusasutused ja teised organisatsioonid lihtsustada koostööd vabatahtlikega kultuurivaldkonnas. Lisaks Tartule löövad kaasa teised sama aasta sõsarkultuuripealinnad Bad Ischl-Salzkammergut (Austria) ja Bodø (Norra).

Tartu 2024 programmiliini «Inimene ja oskused» juht Jaan Ulst rõhutab vabatahtliku kogemuse olulisust isikliku õpiarengu osana: «Vabatahtliku töö on väärtuslik nii inimesele endale kui laiemale kogukonnale. See võimaldab paindlikku, informaalset ja individuaalset õppimist, mis on oluline õpitee osa. Euroopa kultuuripealinnade vaatest on tähtis võimeka vabatahtlike kogukonna arendamine.»

Ta lisas, et asjaosaliste unistus on tuua kultuurimaastikule professionaalsed vabatahtlike juhid, kel on kõik vajalikud oskused ja tööriistad säravate kultuurisündmuste korraldamiseks. «Volugram võimaldab huvi korral kanda oma vabatahtliku töö ümber ainepunktideks rakenduskõrgkoolides,» märkis Ulst.

Tartu rakendusliku kolledži projektijuhi Kaire Metsa sõnul seob projekt vabatahtliku tegevuse, õppimise ja kogukonna sündmused ning loob kaasatud linnades jätkusuutlikke platvorme ja lahendusi, mida saab kasutada ka Euroopa tasemel.

«Volugrami projekti raames töötame välja ja teeme kättesaadavaks kvaliteetsed koolitusmaterjalid vabatahtlike koordinaatoritele ning juhendi vabatahtlike juhtidele, mida saab kasutada teistes valdkondades ja kogukondades. Samuti loome rakenduse vabatahtliku töö tunnustamiseks individuaalse õppeprotsessi osana,» selgitas Metsa.

Projekti tulemusena valmivad juhend- ja koolitusmaterjalid vabatahtlike kaasajatele, vabatahtlikele ja nende otsestele juhtidele. Projekti meeskond loob rakenduse vabatahtliku töö hindamiseks ja valideerimiseks formaalhariduses. Lisaks moodustuvad partnerriikides vabatahtlike kaasajate võrgustikud ja õpikogukonnad. Kolmeaastase projekti vältel toimuvad võrgustiku kohtumised kõigis kolmes riigis.

Projekti rahastab Euroopa Liidu programm Erasmus+. Toetus jaguneb kuue Eesti, Norra ja Austria partneri vahel.

Projekti partnerid:

  • Tartu rakenduslik kolledž (EE)
  • Sihtasutus Tartu 2024 (EE)
  • Bodø2024 IKS (NO)
  • Studentorganisasjonen Nord (NO)
  • Kulturhauptstadt Bad Ischl – Salzkammergut 2024 GmbH (AU)
  • VAEV Research and Development Agency GmbH (AU)

Allikas: Tartu 2024

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles