IN MEMORIAM ALO-TV looja Jaan Kalmus tegi viimse salvestuse kolm nädalat enne surma

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Jaan Kalmus ALO-TV stuudios 12. veebruaril 2010.
Jaan Kalmus ALO-TV stuudios 12. veebruaril 2010. Foto: Lauri Kulpsoo

Reedel läheb pere ringis viimsele teekonnale Jaan Kalmus, tema elutöö jätkub aga ekraanidel. 25. märtsil 1958 sündinud ja eelmisel nädalal, 29. oktoobril surnud tartlase loodud ALO-TV ilmub endiselt Telia ja Elisa kümnete ja kümnete tuhandete tarvitajate ette.

Maakodus Vana-Kastres viimse hingetõmbe teinud Jaan Kalmus jättis oma lähedastele mulje, et tema tervisemured olid pigem kontrolli all, pealegi käis ta ennast aeg-ajalt arstidele ette näitamas. ALO-TV ja ühtlasi osaühingu Audio-Video juhtimist oli ta siiski juba mõne aasta eest nii sisuliselt kui ka vormiliselt hakanud just tervise pärast üle andma kahele pojale. Vanem neist on Jaan Kalmus juunior ja noorem Karl Erik Kalmus.

Unikaalsed videod

Vanem poeg rääkis, et isa andis ikka endiselt nõu ja tegi ka ise mõne töö kaasa. Viimati oli juunior koos isaga kaamerate taga 14. oktoobril Tartu Uue Teatri lavastuse «Stereo» salvestamisel. «Ka varem olime temaga koos selle teatri lavastusi jäädvustanud,» lisas juunior.

Rohkem kui teatrilavastuste ülesvõtjana on ALO-TV tuntud mitmes žanris muusika salvestistega. Lausa legendaarset kuulsust on toonud Jaan Kalmusele ja tema telekanalile, mille tegevus eetris algas detsembris 30 aastat tagasi, 1990. aastate muusikafestivalidel tehtud salvestised. «Jah, on ikka väga unikaalseid asju,» ütles juunior.

ALO-TV on Eesti vanim järjepidevalt tegutsenud väikekanal ja esimene antenni-TV kaudu levinud kohalik telejaam, kirjutab Hagi Šein mullu ilmunud piibellikult paksu «Digiajastu teleraamatu» peatükis «Väiksemad telejaamad ja nišikanalid».

Ärkamisest moosini

ALO-TV praegune kava on Jaan Kalmus juuniori sõnul üles ehitatud erinevas stiili muusikablokkidena. «Ärka, Eesti!» alustab hommikul kell 6 ning pärast rohkem kui tosinat videokimpu võib tund enne südaööd vaadata-kuulata räppivaid, hipphoppivaid ja teisi teravama ütlemisega esitajaid.

Uut kuupäeva alustab südaööl «Hevi ja metall», kus esinevad «karmid kutid ja mutid». Järgneb «Moos» – selles blokis läheb eetrisse ALO-TV videoteegi lugusid juhuslikus järjekorras.

Lisaks avalikult esitatavatele videovaramu säilikutele tegutses Jaan Kalmus kutsutud kroonikuna paljude Eesti perede ja asutuste tähtsündmuste videosse võtmisel. Leinast üle saamisele aitab juuniori sõnul kaasa keskendumine üheskoos tehtud asjade ja kaamerate abil loodu edasikandmisele. Aega ja tähelepanu kulub ka vana kuldse kraami digitaliseerimiseks.

Copy
Tagasi üles