Homme algavad Läti päevad toovad endaga esmakordselt ka lõunanaabrite toidu

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Läti lipp.
Läti lipp. Foto: Gints Ivuskans

Tartu läti selts kutsub Tartu linnavalitsuse toel juba kaheksandat aastat järjest kõiki tartlasi ja Tartu külalisi tähistama Läti pidukuud novembrit. Kui varasematel aastatel on keskendutud enamasti kultuurilisele poolele, siis sel aastal korraldatakse Tartu turuhoones esimest korda ka Läti maitsete päevi.

Huvilised on oodatud osa saama ka Tartu ülikoolis toimuvast läti ja eesti tõlkijate seminarist. Peomeeleolu kroonib kontsert, kus astuvad üles ansambel Sigma ja Jalmar Vabarna. Pidukuu lõpetab Tartu läti seltsi 10. tegutsemisaasta tähistamine.

Tänavu 10 aasta juubelit tähistav Tartu läti selts on oma peamise ülesandena esile toonud läti ja eesti kultuuri vahendajaks olemist. Alates esimestest Tartu Läti päevadest 2015. aastal on ühendus Läti iseseisvuspäeva tähistamiseks korraldanud üritusi võimalikult paljudele huvilistele.

Sel aastal korraldab selts koostöös Tartu turuaga 4. ja 5. novembril Läti maitsete päevi, turuhoones saab lisaks Läti toitudele ja jookidele mekkida ka läti kultuuri. Maitsete päevad avatakse 4. novembril kell 12 turuhoones.

Tartu turu tegevjuht Rene Kiis märkis, et erinevate toodetega kauplejaid tuleb selleks puhuks kokku suisa veerandsada. «Nii suurt Läti kauba invasiooni ei tea, et oleks kunagi varem olnud. Või vähemalt väga ammu pole olnud,» teatas ta.

Kauplejaid on nii õues kui ka turuhoones sees, lisaks vaaritatakse kohapeal lätihõngulisi pannkooke. «Igal täistunnil on degusteerimised, kus tutvustatakse Läti kauplejaid, kõik lätikeelsed laused tõlgitakse eesti keelde,» rääkis tegevjuht. Ta lisas, et kell 16 on kõik oodatud turuhoone rõdult kostvat saksofonimuusikat kuulama.

Muusikalist rõõmu pakub turukülalistele saksofoniansambel Valmieras Meitenes (Valmiera Tüdrukud) ning pika pausi järel, 5. novembril astub üles ka Eesti lätlaste koor Ziemeļu Balsis (Põhjamaade Hääled). Samal päeval toimub Tartu ülikoolis läti ja eesti tõlkijate seminar, mille eesmärk on muu hulgas edendada tõlkijate koostööd. Sel õhtul on kõik oodatud kultuuribaari Naiiv Läti ansambli Sigma kontserdile, kus seekord lööb kaasa ka populaarne eesti muusik Jalmar Vabarna.

Toimuvad ka juba traditsiooniks kujunenud üritused, nagu Lāčplēsise päeva mälestusüritus Tartu Uus-Jaani kalmistul ning jalutuskäik mööda Tartut kohtades, mis on lätlastega seotud.

Pidukuule paneb punkti 26. novembril toimuv Tartu läti seltsi 10. aasta juubelipidu, mille avab Läti Vabariigi suursaadik Eestis Kristīne Našeniece tagasivaatega seltsi sündmustele ning heites pilgu ka tulevikuplaanidele.

Läti päevade kava. Kõik üritused on tasuta.
Läti päevade kava. Kõik üritused on tasuta. Foto: Tartu Läti selts

Kõik üritused on tasuta. Täieliku programmi leiab siit: https://www.facebook.com/Terbata

Ürituste sarja rahastab Tartu linnavalitsus. Koostööpartnerid: AS Tartu Turg, baar Naiiv, Tartu ülikooli maailma keelte ja kultuuride kolledž, Eesti lätlaste koor Ziemeļu Balsis, kultuuriklubi Salong, Läti suursaatkond Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles