Vambola Paavo: rongisõitjate kiusamine

, ajakirjanik
Copy
Vambola Paavo
Vambola Paavo Foto: Sille Annuk

Paljudes Euroopa linnades on edukalt kasutusel pargi ja reisi süsteem. Eesmärk on autostumist vähendada ning meelitada enam kasutama ühistransporti nii linnas kui ka linnadevahelises liikluses. Jätad oma auto ettenähtud parklasse, edasi lähed ühissõidukiga. Heade mõtete linnas Tartus ei ole sellest algatusest paljud midagi kuulnud ja kuigi linna arengudokumentides selles ka ju räägitakse, siis päriselu on midagi muud.

Sagedased rongisõitjad, kelle hulka kuulun minagi, on sageli hädas, sest autot ei ole vaksali lähedal kuhugi parkida. Mõnegi rongist tuttava inimesega vesteldes, ja ajakirjanikule ikka pihitakse, koorub järeldus: linn on hoolimatu rongisõitjate ja roheliselt mõtlevate inimeste suhtes, sest siiani pole suudetud korraldada inimväärset parkimist vaksali ümbruses.

Räägime rattateedest, aga unustame, kuidas autostumist riigisisestel teedel vähendada. Vaksali Tõnissoni tänava otsa juurde on tehtud tasuta parkla, ent see ei rahulda rongikasutajaid. Kui jõuda sinna kella seitsme-kaheksa vahel, võib õnnekombel koha leida, hiljem mitte. Kuulu järgi olevat see parkla rajatudki rongisõitjaid silmas pidades. Kahjuks ei märka mingit viidet – ainult rongireisijatele. Ja tegelikkuses moodustavad seal parkijatest kolmveerandi ümberkaudsete asutuste töötajate sõidukid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles