Žürii määras Konrad Mäe preemia Ludmilla Siimule näituse eest Tartu kunstimuuseumis

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Ludmilla Siimu näituse algusosa.
Ludmilla Siimu näituse algusosa. Foto: Jopp Creative / Tartu kunstimuuseum

Eesti kunstnike liit teatas, et žürii on otsustanud anda maalikunstnik Ludmilla Siimule (83) retrospektiivnäituse «Olemise hetk» eest tänavuse Konrad Mäe preemia ja medali. Väljapanek oli Tartu kunstimuuseumis 23. veebruarist mai lõpuni.

Ludmilla Siimu näitus «Olemise hetk».
Ludmilla Siimu näitus «Olemise hetk». Foto: Jopp Creative / Tartu kunstimuuseum

Kunstimuuseumi teatel olid esimest korda ühele väljapanekule koondatud Ludmilla Siimu teosed, mis kuuluvad Eesti kunsti kaanonisse, ning kunstniku emigreerumise järel enam kui 40 aasta jooksul Soomes loodu.

Tartu kunstimuuseumile oli Ludmilla Siimu ülevaatenäituse korraldamine raeplatsi viltuse maja kahel korrusel olulise sümboolse tähendusega kahel põhjusel. Esiteks elas ja õppis ta Tartu kunstikooli lõpetamiseni 1958. aastal Tartus. Teiseks, viimane näitus, kus ta enne Eestist lahkumist osales, avati 17. detsembril 1976 just Tartu kunstimuuseumis.

«Siim oli Eestis tuntud ja tunnustatud kunstnik,» on kirjas kunstimuuseumi veebisaidil. «Otsus 1977. aastal Nõukogude Liidust lahkuda kustutas ta aga pikaks ajast Eesti kunstiajaloost ja muutis ta valitseva võimu silmis keelatud kunstnikuks. Nõukogude Liidu kokkuvarisemisega avanes kunstnikul 1990ndatel taas võimalus esineda Eesti kunstinäitustel.»

Ludmilla Siimu näitus «Olemise hetk».
Ludmilla Siimu näitus «Olemise hetk». Foto: Jopp Creative / Tartu kunstimuuseum

Kristi Kongi kujundatud näitusega «Olemise hetk» kaasnes mahukas eesti- ja ingliskeelne trükis, milles Siimu loomingut aitavad mõtestada Eesti kunstiteadlased Liisa Kaljula ja Jaak Kangilaski. Siimu rollist Soome kunstielus annab ülevaate kunstnik Teemu Mäki. Raamatus on ka 2021. aasta suvel kunstnikuga tehtud intervjuu ning näituse kuraatori Kristlyn Liieri esseistlik ülevaade kunstniku kirjust eluloost.

Raamatus on rohkesti reproduktsioone ja fotosid. Trükise on kujundanud Madis Katz, kes tegi ka näituse graafilise kujunduse, ja tekstid tõlkinud Peeter Talvistu.

Konrad Mäe medalit ja preemiat (tänavu 3000 eurot) annavad aastast 1979 välja Eesti kunstnike liit, Eesti kultuurkapital ja Eesti maalikunstnike liit, meenutades sellega Konrad Mäe sünnipäeva 1. novembril ja Mäe tähtsust siinse maalikunsti arengus.

Tänavu kuulusid preemia määramise žüriisse Jaan Elken ja Mari Roosvalt Eesti maalikunstnike liidust, Sten Ojavee ja Anu Vahtra Eesti kultuurkapitalist, Vano Allsalu ja Elin Kard Eesti kunstnike liidust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles