Põrandad reoveega soojaks? Tartus tunnustati parimaid lahendusi energiakriisiga toimetulekuks

Tartu Postimees
Copy
Võitjatiim The Heatles lahendas inimestele südamelähedast probleemi – kuidas üle elada järgmised kolm talve, kui energiahinnad on kõrged.
Võitjatiim The Heatles lahendas inimestele südamelähedast probleemi – kuidas üle elada järgmised kolm talve, kui energiahinnad on kõrged. Foto: Väino Pool

Möödunud nädalavahetusel tunnustati Tartus inseneride häkatonil ehk build-a-thon’il parimaid ideid energiakriisiga toimetulekuks. Võistluse pani kinni tiim The Heatles, kes ehitas prototüübi põrandate soojendamiseks reoveega.

28.–30. oktoobrini Eesti maaülikoolis toimunud build-a-thon’i eesmärk oli 48 tunni jooksul luua energiakriisi leevendavate lahenduste prototüüpe. Kokku võistles inseneride häkatonil 61 osalejat, kellest moodustus 13 tiimi. Võidutiimi kuulusid Siim Ilves, Mirko Nõmmsalu, Matis Averin ja Kris-Robin Sirge.

«Võitja The Heatles lahendas inimestele südamelähedast probleemi, kuidas üle elada järgmised kolm talve, kui energiahinnad on kõrged. Kõige parem kokkuhoid on vähendada ja optimeerida oma tarbimist ning The Heatles tegi täpselt seda,» sõnas žüriiliige ja mentor ning Sunly innovatsiooni ja ESG juht Rasmus Udde.

Meeskond ehitas paari päevaga lahenduse, kuidas kasutada vee jääksoojust põranda soojendamiseks. «Lihtsalt öeldes meeldis meile mõte, kuidas soe dušš aitab soojendada vannitoa põrandat,» lisas Udde.

Teise koha sai tiim Chimney Sweepers koosseisus Mart Erik Kermes, Karl August Tatunts, Joosep Ress, Annika Tilga ja Marten Vainult, kes arendas soojusvahendit, mida kasutades ei läheks kaminaga küttes korstna kaudu liiga palju soojust kaduma.

Kolmanda koha saanud Heat Barrel koosseisus Taavo Lukats, Toivo Saabas, Joonas Hint ja Annabel Talts ehitas aga soojust salvestavat tünni, mis suudab salvestada üleliigset või odavat elektrienergiat soojusena, mida hiljem tubadesse lasta.

Välja anti ka kaks eriauhinda tiimidele Grandfathers Fireplace ja Rocket Socket. Esimene neist lõi targa ahjuukse, mis aitab vana ahju soojusefektiivsemaks muuta, teine tiim aga töötas välja nutika pistikupesa, mis aitab minimeerida energiakulusid.

Iga tiim töötas mõne ülesande kallal, mille hulgas olid muu seas küsimused, kuidas vähendada ülikoolilinnakus autode hulka, kuidas säästa tänavavalgustusega rohkem energiat ja kuidas integreerida droone linna infrastruktuuri.

Ülesannete eestvedajad olid teiste seas Solaride, Tehnopol ja Sunly, aga ka Tallinna, Tartu ja Narva linn. Build-a-thon’i auhinnafond oli 10 000 eurot. Inseneride häkatoni peakorraldaja oli Eventornado.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles