Suursugune plaan – Tartust võiks saada vesinikupealinn

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Estiko arendatav päikesepark peaks haarama enda alla üle saja hektari ning sinna mahub üle saja tuhande päikesepaneeli.
Estiko arendatav päikesepark peaks haarama enda alla üle saja hektari ning sinna mahub üle saja tuhande päikesepaneeli. Foto: Eskiis Estiko

Estiko gruppi kuuluv Estiko Energia arendab Raadile Baltimaade suurimat päikese­elektrijaama. Päikesepaneelide abil elektrienergia tootmine ei ole enam midagi uut siin­ilmas, kuid Estiko plaan näeb ette päikeseenergiast rohevesiniku tootmist. Säärast ettevõtmist ei ole lähiriikides veel seni nähtud. Ideaalis võiks Raadil toodetava rohevesinikuga ära katta kogu Tartu linnaliinibusside kütusevajaduse ning jääks julgelt ülegi.

Seetõttu on arendaja käinud välja idee, et 2030. aastaks võiks Tartu kanda vesinikupealinna tiitlit. Siiski on praegu plaan veel suuresti paberil, sest praegu ei ole Raadil Estiko päikeseelektrijaama jaoks ette nähtud maadel veel ühtki päikesepaneeli.

Estiko Energia juhatuse liige Ain Tammvere tutvustas Raadil rohevesiniku tootmise plaane ülemöödunud nädalal Tartus peetud vesinikupäeval. Kui ajakavast rääkida, näeb plaan ette järgmisel aastal päikeseelektrijaama ehituse ning päikeseenergiast elektri tootmine võiks seal hiljemalt pihta hakata 2025. aastal. Tammvere selgitas, et päikeseenergiast saab vesinikku toota järk-järgult. See tähendab, et rohevesiniku tootmiseks ei pea korraga töötama saja hektari jagu päikesepaneele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles