Siiri Laidla: kui mõttest saab tegu

Siiri Laidla
, kirjanik
Copy
Siiri Laidla
Siiri Laidla Foto: Margus Ansu

Inimkonna suured mõtlejad on alati oma ajast ees olnud. Neid on pilgatud ja nahutatud, suisa põlema pistetud. Üksnes aeg näitab, kas mõte saab tiivad ja muutub tegudeks või hajub põrmu. Nii on meil lennukid ja kosmoseraketid, pilvelõhkujad ja metrood, telefon ja internet, kunstlik viljastamine, aatomielektrijaamad... Põlistartlasena pole ma linna «paremaks ja atraktiivsemaks» muutmise algatustega kohati rahul. Üritan küll ajaga kaasas käia, soovimata toriseva vanamutina näida.

On korda saadetud palju toredat, näiteks paigaldatud Mõisavahe kanti rohkelt pinke ja rajatud mänguväljakuid. Linn avardub igas suunas ning sellega kaasneb palju uut ja avastamisväärilist. Aga linna süda on vana ja väsinud. Aina enam tuleks seda tuksuvat elundit turgutada. Ehk – kui süda enam ei tuksu, pole ka imenippidest kasu.

Need ajad, kui just südalinnas asus ainuke hilisõhtuni avatud toidupood ja kõik teised kauplused alates raamatupoodidest (Kirjavara, Teadus, ülikooli raamatukauplus), on ammu möödas. Nüüd on linnasüda kohvikuid, restorane ja hotelle täis tipitud, sekka mõni elitaarne butiik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles