Omicumis näeb Ene Ustavi pilte pealkirjaga «75»

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Ene Ustav maalib igal suvel nii palju lilli, nagu vähegi jaksab.
Ene Ustav maalib igal suvel nii palju lilli, nagu vähegi jaksab. Foto: Sulev Kuuse

Tartu ülikooli tehnoloogiainstituudi kaasprofessor Ene Ustav avas oma 75. sünnipäeval pildinäituse Omicumi aatriumis, kuhu seadis üles lilled ja vaikelud, maastikud ja linnavaated ning natuke merd. Peamiselt maalitud õlis, sekka üksikuid akvarelle.

«Maalimisega alustada pole kunagi hilja,» arvab Ene Ustav, kes liitus Robert Suvi juhendatava maalistuudioga enne oma 70. sünnipäeva.

Ene Ustavi lapsepõlve linnakodu asus Võrus, maaleminemise koht oli aga tädi juures Rõuges Ööbikuoru servas. Mingi sisemine tung kunsti vallas tegutseda võibki pärineda sealt. Ka kuulus graafik Günther Reindorff koos naisega suvitas ta tädi juures mitmel suvel järjest, jäädvustades lastelegi tuttavaid metsmaasikakohti.

Kunst või keemia

Tartu ülikoolis valis Ene Ustav keemia, kuigi oli ka uurinud võimalusi Tallinnas kunsti õppida. Oma kursusel sai ta õnnelikult kokku Mart Ustaviga. Nüüd on neil neli last, üheksa lapselast ja esimene lapselapselapski, rääkimata üksmeeles elatud aastatest, teaduse tegemisest, ülestöötatud firmast, suvekodust ja rajatud pargist.

«Ka koos vananemine on üks suur eluväärtus,» leiab Ene Ustav.

Professor ja akadeemik Mart Ustav märkis oma kaasa harrastust silmas pidades, et kui inimesele on antud mingi anne, siis tuleb seda arendada. «Eks Ene teebki seda,» lausus ta ja oli ise veendunud, et tema maalima ei hakka, kuna temal anne puudub täiesti.

Ene Ustav vastu võtmas õnnitlusi teistelt stuudiolastelt, kes Robert Suvi (samuti pildil) taktikepi all maalivad.
Ene Ustav vastu võtmas õnnitlusi teistelt stuudiolastelt, kes Robert Suvi (samuti pildil) taktikepi all maalivad. Foto: Sulev Kuuse

Siiski meeldib Mart Ustavil kaasa teha kõik Robert Suvi stuudiolaste maalirännakud ja laagrid, ükskõik kas need viivad Prantsusmaale, Austriasse, Kreekasse või Ruhnu ja Saaremaale.

«Kunstiinimeste seltskond sobib talle hästi,» lausus ka Ene Ustav, kes nüüd, nagu selgus, on otsustanud, et uuest aastast jääb pensionile. Siiski ei kavatse ta kodus niisama vedeleda, vaid plaanib keskenduda maalimisele, et uusi nippe omandada.

Seni on mu tööd olnud natuke närvilised ja rahutud, aga varsti saan süveneda, ütles TÜ tehnoloogiainstituudi kaasprofessor Ene Ustav.

«Seni on mu tööd olnud natuke närvilised ja rahutud, aga varsti saan süveneda,» ütles ta. «Kuna ma oskan ka ise uusi asju õppida, siis tahan end rohkem harida kompositsiooni vallas, ja proovida portreed.»

Harrastusmaalija ja kaasprofessor Ene Ustav koos abikaasa professor Mart Ustaviga oma sünnipäeval, 25. oktoobril kunstisündmuse keskpunktis.
Harrastusmaalija ja kaasprofessor Ene Ustav koos abikaasa professor Mart Ustaviga oma sünnipäeval, 25. oktoobril kunstisündmuse keskpunktis. Foto: Sulev Kuuse

Kolmas isikunäitus

Praegune väljapanek on Ene Ustavil kolmas isikunäitus. Päris esimene oli 2017. aastal Tartu ülikooli tehnoloogiainstituudis, järgmine 2020. aastal Omicumis ja praegunegi on seal. Omicumi aadress on Riia 23b ja selle aatriumisse on huvilistel võimalik sisse astuda kõikidel tööpäevadel.

Sealne näituste korraldaja bioloog Sulev Kuuse rääkis, et seekord rõõmustas teda tõsiasi, et kokku said kolme instituudi – genoomika-, molekulaar- ja rakubioloogia ning tehnoloogiainstituudi – ja ka Icosageni inimesed, kes kõik üksteist väga hästi tunnevad, keda aga moodne elu enam väga sageli kokku saada ei lase. Põhjuse andsid neile teadlase Ene Ustavi maalid, mis jäävad aatriumisse 4. detsembrini.

Ene Ustavit õnnitleb akadeemik Richard Villems.
Ene Ustavit õnnitleb akadeemik Richard Villems. Foto: Sulev Kuuse
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles