Väärikate päev tõi Nõo spordihoonesse kokku mitusada eakat

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Koroona-aastatel pausil olnud Tartumaa väärikate tervise- ja ohutuspäev tõi Nõo spordihoonesse kokku 260 maakonna eakat.
Koroona-aastatel pausil olnud Tartumaa väärikate tervise- ja ohutuspäev tõi Nõo spordihoonesse kokku 260 maakonna eakat. Foto: Nõo vallavalitsus

Tartumaa eakatele mõeldud tervise- ja ohutuspäev toimus kolmapäeval, 26. oktoobril Nõo spordihoones. Koroona-aastatel pausil olnud Tartumaa väärikate tervise- ja ohutuspäevale tuli Nõo spordihoonesse kokku 260 maakonna eakat.

Traditsiooniks kujunenud maakondlikul väärikas eas elanike ühisüritusel täiendati terviseteadmisi ning uuendati oskusi ohuolukordade ennetamiseks ja nendes käitumiseks.

Taandarengu pidurdamine

Tervitussõnad võõrustajate poolt laususid Nõo vallavolikogu esimees Jaanus Järveoja ja Tartumaa omavalitsuste liidu juhatuse esimees Jarno Laur.

Järveoja tervitas kohale tulnud eakaid ja rääkis inimeste ealistest iseärasustest ning võimalustest hoida end vitaalsena. «Inimese mälu hakkab vanemaks saades alt vedama, kuid aktiivne eluviis ja väärikate elukestev õpe, mida pakuvad nii Tartu kui Tallinna ülikoolid, aitavad taandarengut pisut edasi lükata,» sõnas ta. Veel rõhutas Järveoja, et väärikate arvamus peab ühiskonnas ja kogukonnas kõlama,l ning kutsus üles päevakangelasi julgelt oma kogemusi noorematega jagama.

Väärikate päeva eesmärk on arendada vanemaealiste inimeste teadlikkust küsimustes, mis mõjutavad eakate heaolu.

«Ettekanded olid mitmekülgsed ja aktuaalsed, need käsitlesid tervise, ohutuse ja turvalisusega seonduvaid teemasid, kuid kohaletulnud said ka teadmisi, kuidas vältida kelmuse ohvriks sattumist,» lausus Nõo tervisemeeskonna juht Ene Mölter.

Nõo tervisemeeskonna 14-liikmeline vabatahtlikest koosnev organisatsioon hoolitses päeva korraldusliku poole eest.

Loengud, messiala ja kohalik käsitöö

Viis tundi kestnud üritusel jagas tarvilist tarkust piirkonnapolitseinik Kaupo Sirel, ta selgitas, mida silmas pidada kodust ära minnes, eriti kui minnakse metsa. Veebipolitseinik Alik Säde andis ülevaate internetiohtudest ja kuidas ära tunda petukirju ning mismoodi seejärel toimida.

Päästeameti peaspetsialist Taavi Siilbek rääkis kriisiks valmisolekust, eakate kukkumistest ja kukkumise ennetamisest, näidates ka juurde õppefilmi. Swedbanki esindajad rääkisid telefoni ja interneti teel toimepandud kelmuste ära tundmisest. Perearst Igor Junkin tegi juttu kõrgest vererõhust ja kolesteroolist ning rääkis, millised ravimid võiks olla koduses ravimikapis.

Loengute vahel oli kõigil võimalik end liigutada füsioterapeut Liina Alliku juhendamisel. Üritusel oli avatud messiala, kus osalesid väljapanekutega mitmed tervisetooteid ja abivahendeid pakkuvad ettevõtted, aga ka ohutus- ja ennetusvaldkonda tutvustavad asutused.

Päevale andsid lisaväärtust Nõo valla ettevõtjad ja käsitöömeistrid, kes esitlesid ja pakkusid müügiks oma toodangut. Nõo lihatööstus oli kõigile osalejatele välja pannud lihapoe 30-protsendilise sooduskupongi, mida oli võimalik koduteele asudes kohe Nõo lihapoes kasutada.

Nautida sai ka meelelahutusprogrammi, kus astusid üles Nõo spordikooli tantsulise võimlemise eriala õpilased. Tulise aplausiga saadeti lavalt ära kohalik karmoškavirtuoos Karel Kutsar.

Väärikate tervise- ja ohutuspäeva korraldamise tava maakonnas on algatanud Tartumaa omavalitsuste liidu rahvatervise ja turvalisuse nõunik Lea Saul, kes koordineerib maakonnas terviseedendusega seonduvaid arendustegevusi.

Väärikate päeva toimumist toetavad Tartumaa omavalitsuste liit ja Nõo vallavalitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles