Põllumees: küsimus on selles, kuidas loodus enda kasuks tööle panna

, toimetaja
Copy
Tolmeldajate meelitamiseks külvas Ellamärdi talu peremees Raimond Pihlap oma Elva vallas asuvale põllumaale päevalilli. «Kui seal kõnnid, siis kõik sumiseb,» kirjeldas ta.
Tolmeldajate meelitamiseks külvas Ellamärdi talu peremees Raimond Pihlap oma Elva vallas asuvale põllumaale päevalilli. «Kui seal kõnnid, siis kõik sumiseb,» kirjeldas ta. Foto: Raimond Pihlap

See ei ole mingi katsetus, see ongi tuleviku põllupidamine, ütles põllumees ja taastava põllumajanduse spetsialist Remek Meel projekti «Loodusrikas Eesti» kohta, millega Tartu ülikooli teadlased kutsuvad sellest sügisest põllumajandustootjaid liituma. «Nii nagu tänapäeval majandatakse, nii enam väga kaua majandada ei saa,» jätkas ta, pidades silmas, et maailma tulevik on taastav põllumajandus, olgugi see praegu veel lapsekingades.

Et taastava põllumajanduse mõjude kohta senisest enam tõestust koguda, alustasid Tartu ülikooli teadlased nüüd ligi kümme aastat vältavat projekti. Osalema oodatakse põllumajandustootjaid, et ühiselt otsida põllupidamisviise, mis toidaks ära, tooks kasumit, ei pumpaks toitainetest tühjaks väärtuslikku mulda ega hävitaks põllulinde.

Toetus osalistele

  • Taastava põllumajanduse tegevused on osa projektist «Loodusrikas Eesti», mida rahastab Euroopa Liidu LIFEi programm.
  • Taastava põllumajanduse valdkonna eelarve on 500 000 eurot.
  • Põllumeeste kulutuste kompenseerimiseks taastavate praktikate katsetamisel on ette nähtud 200 000 eurot.
  • Projektiga saab tutvuda veebilehel heapõld.ee.
Allikas: Loodusrikas Eesti, kesk konnaministeerium
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles