Marju Lepajõe 60. sünniaastapäevale pühendatakse Tartus mälestuspäev

Tartu Postimees
Copy
Marju Lepajõe (1962–2019) oli üks Tartu ülikooli usuteaduskonna alustalasid, kuid teda mäletatakse ka imetlusväärse filoloogina.
Marju Lepajõe (1962–2019) oli üks Tartu ülikooli usuteaduskonna alustalasid, kuid teda mäletatakse ka imetlusväärse filoloogina. Foto: Kaader filmist

Tartu ülikool ja Tartu linn tähistavad reedel, 28. oktoobril Tartu ülikooli õppejõu, filoloogi ja usuteadlase Marju Lepajõe 60. sünniaastapäeva.

Tartu ülikooli patristika õppejõu, tõlkija, klassikalise filoloogi ja usundiloolase Marju Lepajõe sünniaastapäeva puhul avatakse Tartu ülikooli raamatukogus pühendusnäitus, antakse kätte Marju Lepajõe mälestusfondi stipendium ning esitletakse kolme uudistrükist. Päeva lõpetab Marju Lepajõele pühendatud mälestuskontsert «Valgust valgub» Jaani kirikus.

Marju Lepajõe mälestuspäev algab kell 15 Tartu ülikooli raamatukogus näituse «Omnia munda mundis. Marju Lepajõe 60» avamisega. Näitus, kus on väljas Marju Lepajõe trükis avaldatud kirjutised ja tõlked, lisaks autograafid mõnedest teostest, raamatud nii tema kodusest raamatukogust kui ka tööriiulitelt ning tema juhendatud teadustööd, avab teadlase mitmekülgsust õppejõu, tõlkija ja mõtteloolasena.

Väljapanekut illustreerivad fotod Lepajõest kooliajal, üliõpilasena, raamatukogu töötajana ja ülikooli õppejõuna. Samuti saab näitusel vaadata mõningaid esemeid tema töökabinetist, preemiaid, autasusid ning kirju. «Marju armastas raamatuid ja raamatukogu. Aastaid tagasi töötas ta ka ise siin. Nagu Marju ütles, raamatukogu on ülikooli süda,» rääkis näituse avamise eel raamatukogu direktor Krista Aru. «Nüüd jõuavad raamatukokku vaid ta raamatud ja meie osaks on tänamine, mäletamine ja meenutamine».

Näituse koostasid TÜ raamatukogu töötajad Marianne Tiik ja Agnes Kivi ning kujundas Lilian Mengel. Väljapanek valmis Tartu ülikooli raamatukogu, Eesti kultuuriloolise arhiivi ja Tartu ülikooli usuteaduskonna ning eraisikute käest saadud materjalide põhjal.

Näituse avamise järel antakse esimest korda üle Marju Lepajõe mälestusfondi stipendium. Stipendiumifondi asutasid 2019. aastal Marju Lepajõe perekonna esindajad ja Tartu ülikooli sihtasutus, et jäädvustada Marju Lepajõe mälestus ning toetada ja tunnustada tema elutöö jätkamist. Mälestusfondi on võimalik toetada Tartu ülikooli sihtasutuse kodulehel.

Näituse avamisele ning stipendiumi kätteandmisele järgneb kell 16.30 Tartu ülikooli kohvikus Marju Lepajõele pühendatud trükiste esitlus. Tutvustatakse Marju Lepajõe tõlgitud Innocentius III traktaati «Inimolu viletsusest» (Tallinna ülikooli kirjastus), Marju Lepajõe ettekande põhjal valminud esseed «Miks ei ole Platoni «Politeiat» seni eesti keelde tõlgitud?» (kirjastus Ilmamaa) ja Marju Lepajõele pühendatud ajakirja Vikerkaar erinumbrit.

Marju Lepajõe mälestusele pühendatud päeva lõpetab kell 19 Tartu Jaani kirikus toimuv mälestuskontsert «Valgust valgub», kus esinevad ansambel Eesti Keeled ja Mari Jürjens. Marju Lepajõed meenutab ja mälestuspalve loeb õpetaja Ants Tooming.

Kõik mälestuspäeva üritused on tasuta ning Marju Lepajõe mälestuse hoidjad ja jagajad on lahkelt oodatud.

Mälestuspäeva toetavad ajakiri Vikerkaar, Tallinna ülikooli kirjastus, kirjastus Ilmamaa, Tartu linn, Tartu ülikool, SA Kultuurileht ja Eesti kirjandusmuuseum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles