Yoko Alender: miks ma sõidan rongiga?

Yoko Alender
, riigikogu liige (RE)
Copy
Yoko Alender
Yoko Alender Foto: Diana Unt

Oleme murrangute lävel. Julgeolekukriis ja kliimakriis. Esimene tegelikult osaliselt põhjustatud ka teisest. Mil moel? Putini kurjus on kindlasti ideoloogiline, imperialism iga hinna eest. Teisalt on ta ju julmalt ratsionaalne.

Üks võimalik põhjendus sõja tülgastavale eskalatsioonile on nimelt selline: Putin mõistab, et maailm on otsustanud fossiilkütustest järk-järgult loobuda, peatselt ei saa ta enam seda ressurssi relvana kasutada. Küll aga vajab ikka veel kasvava rahvastiku, aga üha kiiremini ammenduvate loodusressurssidega planeet toitu. Ukraina on maailma viljasalv, sealsed mullad ühed planeedi viljakaimad. Näljahäda on relv, piiratud loodusressursid üha enam laskemoonaks.

Eesti on osa maailmast. Oleme endale Euroopa Liidu liikmena seadnud eesmärgid ja plaani, kuidas oma majandus järk-järgult ümber kujundada kliimaneutraalseks, kuidas taastada looduse elurikkus. Tegemist on inimkonna ja ka Eesti suurima väljakutsega ning edaspidi tuleks iga riigieelarve otsust kaaluda just sellest aspektist, kas otsus viib meid lähemale või kaugemale kliimaneutraalsusest, kas aitab loodusel ja Eesti inimestel kohaneda juba toimuvate muutustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles