Kirjanduse maja täitub õõva ja õudusega

Liina Ludvig
, ajakirjanik
Copy
Filmifestivali raames tuleb näitamisele ka Saksamaa 1920. aasta tummfilm «Doktor Calingari kabinet».
Filmifestivali raames tuleb näitamisele ka Saksamaa 1920. aasta tummfilm «Doktor Calingari kabinet». Foto: Wikipedia

Nädala pärast, 27. oktoobril läheb Tartus lahti kolmepäevane 20/20 flmifestival «Tummfilmid elava heli ja sõnaga». Seekord koosneb kinoprogramm õudus- ja õõvafilmidest.

Linastuvad 1920. aastate õuduslood, mida helindab kinosaalis elav muusika. Vaatajate ette jõuab kolm teost: Saksamaal 1920. aastal ilmavalgust näinud «Doktor Calingari kabinet», sama aasta ameeriklaste teos «Doktor Jekyll ja mister Hyde» ning prantsuse 1928. aasta õõvaklassika «Usheri maja langemine».

Tummfilme saadavad improviseeritud müramuusika trio Punkt Nihu koosseisus Taavi Kerikmäe, Theodore Parker ja Roomet Jakapi, samuti Kulno Malva ja Hello Upan. Filmide järel kõlab proosa- ja luulevalik Tartu kirjanike Paavo Matsini, Meelis Friedenthali ja Maarja Pärtna sulest.

Filmifestivali üks eesmärke on luua sild ja arutelu sajanditaguse aja ning praeguse ühiskonna vahel, märkis festivali peakorraldaja Triin Pikk. «On hämmastav, kui muutumatud on probleemid täna ja sada aastat tagasi. Festival annab siinsetele loojatele võimaluse nende teemadega suhestuda ning neid endi jaoks lahti mõtestada,» lausus ta.

Festival toimub Tartu kirjanduse majas ja kultuuriklubis Salong Vanemuise 19. Sel hoonel on tähtis roll ka Eesti filmiajaloos: nimelt tegutses 1920. aastatel seal Oskar Lutsu venna Theodor Lutsu filmistuudio, kus valmis muu hulgas sõjaeelse Eesti filmikunsti üks tippteoseid «Noored kotkad». Film linastus Tartus 1927. aasta novembris.

Lisaks filmielamusele saab festivali ajal osa võtta filmiviktoriinist, õõvaekskursioonist ja halloween’i peost. Neljapäeva ja reede õhtul tutvustab filmirežissöör Arvo Iho oma raamatut «Stalkeri võtted Eestis». Täpsem ajakava on väljas Tartu kultuuriakna veebilehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles