Erkki Bahovski: ökovandalismi talumatu rumalus

Erkki Bahovski
, arvamustoimetaja
Copy
Erkki Bahovski
Erkki Bahovski Foto: Mihkel Maripuu

Reedel loopisid keskkonnarühmituse Just Stop Oil kaks aktivisti Londoni kunstigaleriis tomatisupiga Vincent van Goghi maailmakuulsat maali «Päevalilled». Nende sõnumiks oli, et ajal, mil maalid on kaitstud, surevad miljonid inimesed nälga kliima soojenemise tõttu.

Ja ehkki van Goghi maal oli kaitstud klaasiga, ei saa seda tegu muuks kui vandalismiks nimetada. Tegemist on taas mugavusprotestiga – lihtne on loopida tomatisuppi maalidele, mis end kaitsta ei saa, teine asi on tõesti võidelda suurfirmade ja korporatsioonidega. Või näiteks Venemaaga, kes jätkuvalt nafta ja gaasiga raha teenib ja sedaviisi oma julma sõda Ukrainas rahastab. Järgmine kord mingu Just Stop Oil Moskvasse Punasele väljakule ja visaku tomatisuppi Vladimir Putini pildile. Edu neile selles!

Kui veel edasi lõõpida, siis võiks van Goghi teotanud keskkonnaaktivistid kutsuda Eestisse. Las loobivad tomatisupiga punamonumente, mida mõned meil ka kunstiks peavad. Keskkonnaaktivistidele tuleks vaid viia sõnum, et kuskil on maa, mis neid ava­süli vastu võtab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles