Festivalil Luup kohtub lugejatega menukas noortekirjanik Soomest

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Kirjanik Maria Turtschaninoff.
Kirjanik Maria Turtschaninoff. Foto: Veikko Somerpuro

Nädalavahetusel alanud Tartu laste- ja noortekirjanduse festivali Luup üks külalisi on mitu kirjandusauhinda pälvinud soomerootsi fantaasiakirjanik Maria Turtschaninoff. Lugejad saavad temaga kohtuda teisipäeval Tallinnas ja kolmapäeval Tartus.

Soome Instituudi teatel kirjutab Turtschaninoff peamiselt noortele. Tema raamatud viivad lugejad fantaasiamaailma, kus peategelasteks on julged ja vaprad tüdrukud. Enda kogemusest lähtudes usub kirjanik, et lapsepõlve lugemiskogemus võib elu muuta.

Turtschaninoffi menukast sarjast «Punase kloostri kroonikad» on eesti keelde tõlgitud kaks osa: «Maresi» ja «Naondel».

«Maresi» esikaas.
«Maresi» esikaas. Foto: Repro

Erinevalt noorsookirjanduse peavoolust ei leidu tema tuntuimas teoses «Maresi» romantikat. Keskmes on naiste omavahelised suhted kloostrisaarel, hättasattunud tüdrukute ja naiste pelgupaigas. Kirjanik on öelnud, et lugemine on parim, soodsaim ja ohtlikem viis seigelda. «Kirjutamine on nagu tüür, mis mind elus juhib,» märkis ta.

«Maresi» eest pälvis Maria Turtschaninoff 2014. aastal laste- ja noortekirjanduse Finlandia auhinna, selle tõlkeõigused on müüdud rohkem kui 20 riiki. Ta on saanud kahel korral Soomes tegutseva Rootsi kirjandusühingu auhinna ning Soome rahvusringhäälingu rootsikeelsete saadete toimetuse kirjandusauhinna.

Maria Turtschaninoffiga saab kohtuda festivali Luup raames Tallinnas ja Tartus. Kolmapäeval kell 14.30 vestleb kirjanikuga Tartu linnaraamatukogu saalis Heidi Iivari ning «Maresit» tutvustavad lavastusena Miina Härma gümnaasiumi õpilased Ivika Heina juhendamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles