Linnamuuseumi näitus kajastab Tartu kaubandusvõrgu arengut

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy
Näitus jääb Tasku keskusesse külastajatele vaatamiseks 18. novembrini.
Näitus jääb Tasku keskusesse külastajatele vaatamiseks 18. novembrini. Foto: Tartu Linnamuuseum

Tasku keskuse aatriumis on 17. oktoobrist külastajatele avatud Tartu linnamuuseumi stendinäitus «Tartu toidukaubandus 1960. aastatest kuni tänapäevani».

Stendinäitus kajastab nii sõnas kui pildis Tartu kaubandusvõrgu arengut läbi aastakümnete. Näituse rõhuasetus on toidukaubanduse ja sellega seotud teemade kujutamisel – letikaubandusest üleminek selvekauplustest kuni kaasaegsete supermarketiteni välja.

Nõukogude-aegsest kaubanduselust tuuakse esile ka ettevõtete omaaegne oluline teemadering – poetöötajate sotsialistlikud kohustused, toidukaupade defitsiit ning seda puudutavad naljad ja anekdoodid. Lisaks näeb rohketelt fotodelt, millist toidukaupa tartlastel toona poest üldse saada oli.

Hilisemat kaubandusvõrgu tugevat muutumist ilmestavad alates 1980. aastate lõpust loodud arvukad pisikesed erapoed ja kaubanduskooperatiivid, mida omakorda hakkasid sajandivahetusel aegamööda välja tõrjuma järjest uued supermarketid, täites turu kaubaküllusega.

Näitus jääb Tasku keskusesse külastajatele vaatamiseks 18. novembrini. Edasi rändab näitus järgmistesse kaubandus- ja ostukohtadesse Tartus.

Näituse on koostanud Eevi Kärdla ja kujundanud Marje Eelma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles