Elustamispäeva puhul õpetati inimesi elusid päästma

Copy

16. oktoober on ülemaailmne elustamispäev. Selle puhul võib avalikus ruumis näha tavapärasest rohkem kiirabitöötajaid, kes inimestele elustamise põhitõdesid õpetavad. 

Eesti Punase Risti andmetel võtab Eestis äkksurm aastas umbes 700 inimelu. Kui alustada  esmaabi osutamist võimalikult kiiresti, suureneb inimese ellujäämisvõimalus märkimisväärselt. Elustamispäeva puhul olid kiirabitöötajad Tartu kesklinnas näiteks Kvartali kaubanduskeskuses, kaubamajas ja turuhoones. 

«Soovime suurendada inimeste teadlikust, kuidas teha südamemassaaži. Paljud õpivad seda näiteks autokoolis, kuid see võib ununeda ja seda võiks aeg-ajalt taas meelde tuletada,» ütles Tartu kiirabi töötaja Martin Johanson. «Üks asi, mis päästab inimelu, on see, kui kõrvalolijad esmaabi oskavad. Alati ei saa kiirabi peale loota.»

Johansoni sõnul on inimestel huvi elustamist proovida ning leidub ka neid, kes tahavad meelde tuletada, milline on õige tehnika. «Kindlasti on ka neid, kes on lihtsalt tulnud poodi ja mööda minnes tulevad ka meie juurest läbi,» selgitas ta. 

Kiirabitöötajad tuvustasid linlastele lisaks tavapärasele südamemassaažile ka elustamiskohvrit AED. Neid kohvreid võib leida kaubanduskeskustest, vee- ja spordikeskustest, koolidest ja näiteks ka suurematest ettevõtetest. Johansoni sõnul ei ole selle kasutamises midagi keerulist ja seda ei tohiks karta.

«Kohver annab häälkäskluseid ja ütleb täpselt, mida ja millal tegema peab,» selgitas ta. Johansoni sõnul on kohvri kasutamisel kõige keerulisem selle üles leidmine. «Elustamist ei tohiks karta, sest sellega on võimalus päästa inimelusid,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles