TARK TARTU ⟩ Autist, kes rääkimise asemel hammustab, ei pruugi mõista kõnet, küll aga pilti

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Seitsmene Rica-Liisa on särtsakas tüdruk, kel meeldib tegutseda ja palju liikuda, ainult sõnadega on ta kitsi ning eelistab teisi suhtlemisvorme.
Seitsmene Rica-Liisa on särtsakas tüdruk, kel meeldib tegutseda ja palju liikuda, ainult sõnadega on ta kitsi ning eelistab teisi suhtlemisvorme. Foto: Erakogu

Seitsmeaastane Rica-Liisa käib Tartu Herbert Masingu kooli esimeses klassis, kus ta õpib neidsamu asju, mida lapsed esimesel aastal ikka õpivad. Tema klassiks on väike tuba, mille seintel ei ole ei pilte ega riiuleid. Nurgas ei oota mänguasjad ja aknalaualt puudub vaas.

Tunnis on tüdruk õpetajaga kahekesi. Tema töölaud ja tool on seatud valgete seinte vahele, neid seinu on võimalik lahti ja kokku voltida ning vajadusel ka mõnda teise kohta veeretada. Seinad teenivad seda, et ükski kõrvaline asi lapse tähelepanu ei ahvatleks. Vaid ta silmade kõrgusel on piktogrammid, millelt näeb, mida päev toob. Et millal on õppimisaeg ja millal puhkepausid ning millal algab vahetund, kus saab pikutada ja liikuda.

Masingu kooli direktori kohusetäitja Siim Värv ja logopeed Liis Rumm näitasid üks ühele ette, kuidas õppetöö uues keskuses käib. Valged kokkukäivad seinad on sama kooli tööõpetusõpetaja Heikki Põldma töö.
Masingu kooli direktori kohusetäitja Siim Värv ja logopeed Liis Rumm näitasid üks ühele ette, kuidas õppetöö uues keskuses käib. Valged kokkukäivad seinad on sama kooli tööõpetusõpetaja Heikki Põldma töö. Foto: Sille Annuk
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles