Politsei: varguse risk on suurem nädalvahetuseti ja pühade ajal

Tartu Postimees
Copy
Murdvaras.Pilt on illustratiivne.
Murdvaras.Pilt on illustratiivne. Foto: Toomas Huik

Kõige rohkem varguseid pannakse toime just siis, kui on suurim tõenäosus, et inimesed on kodust eemal – pikemate pühade ajal ning nädalavahetusel, ütles politsei Tartu jaoskonna piirkonnavanem Siim Linnard.

«Seetõttu ei tasu ka avalikel sotsiaalmeediakontodel suurelt uhkustada, kui pikemalt kodust ära oled,» sõnas Linnard.

Varguse ohvriks langemist ei saa kunagi ära hoida, küll aga saab igaüks riski vähendada.

Linnard tõi välja, et varastele on ahvatlevad elamud, kus uksed või aknad on lahti ununenud, mistõttu tuleb kodust lahkudes mõelda alati läbi, kas kõik võimalikud sissepääsud said korralikult kinni pandud. «Maja, korteri ning kõrvalhoonete välisuksed peaksid olema tugevast materjalist ning turvalise lukuga, võimaluse korral isegi mitmega,» manitses ta.

Kõige keerulisem on turvata aga hoovi jäetud vara. Augusti lõpus varastati öötundidel Kohtla-Järvel Ehitajate tänaval aeda lukustatud jalgratas – tekitatud kahju on ligi 400 eurot. Selle kuu alguses läks Jõhvis Kooli tänaval varastele saagiks aga 640 eurot maksnud robotniiduk.

Linnard paneb aiaomanikele südamele, et muruniidukeid või muud hinnalist majapidamistöödeks vajalikku tehnikat ei tasu ööseks lageda taeva alla jätta. «Pidevalt järelevalveta jäetud tööriistad panevad varastel pead tööle ka siis, kui esialgu nagu plaani polnudki,» sõnas ta.

Kinnistule paigutatud kaamerate salvestistest võib olla suur abi kuritegude kiiremaks lahendamiseks. Enne kaamerate paigaldamist tuleks avada aga andmekaitse inspektsiooni koduleht ning lugeda läbi juhend kaamerate kasutamise kohta. Abi saamiseks saab pöörduda ka mõne turvafirma poole. Politsei- ja piirivalveameti andmed kinnitavad, et paigaldatud valveseadmed või turvafirmade teenuste kasutamine vähendab riski langeda varguse ohvriks.

«Meie võimekusest kiiresti telefon välja võtta ning kohe kõike filmima hakata pole varga tabamisel suurt kasu, sest nad kipuvad tegutsemiseks valima hetke, mil keegi ei näe,» ütles Linnard. «Turvakaamerad on seevastu alati kindla koha peal ning jäädvustavad olukorda nii päeval kui öösel.»

«Kui kaamera salvestuselt saab näha, mida varas tegi, ja ka teda tuvastada, siis varguse ärahoidmiseks on vaja ikkagi valvesüsteemi, mis annaks sissemurdmisest viivitamatult teada,» ütles G4Si standardlahenduste osakonna direktor Tarmo Pärjala.

Vahel peab minema kodunt ära mõneks päevaks või lausa mitmeks nädalaks. Siis tuleks paluda naabritel või mõnel sõbral elamisel silma peal hoida – võtta ära saabunud post, kohendada kardinaid ning parkida auto maja ette. Tuleb jätta mulje, et elanikud on kodus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles