Riik kavandab Tartu rahvusvaheliste ühenduste toetuseks 360 000 eurot

Tartu Postimees
Copy
Tartu loodab, et Riia-Valga rongiliini pikendatakse hiljemalt 2024. aastal Tartuni.
Tartu loodab, et Riia-Valga rongiliini pikendatakse hiljemalt 2024. aastal Tartuni. Foto: Arvo Meeks

Tuleva aasta riigieelarve eelnõu näeb ette 360 000 eurot Tartu rahvusvaheliste transpordiühenduste arendamiseks, seejuures ei ole määratletud, kas seda peaks rakendama raudteeliiklusele või lennuühenduse loomiseks.

Tartu kasinad välisühendused on aastaid tulipunktis olnud, aga on iseäranis teravalt üles kerkinud tänavu sügisel, kui Finnair on teatanud ainsa rahvusvahelise lennuliini ehk Tartu ja Helsingi liini pausile panekust. Viidatud on lennukite nappusele ja ebasobivast lennuplaanist tingitud lendajate vähesusele. Linnavalitsus valmistab lennuliini avamiseks ette riigihanget.

Samas on Tartu linnavalitsus teinud ka pingutusi, et avada hiljemalt kultuuripealinna aastaks 2024 rongiühendus Tartu ja Riia vahel. Seni ei ole raudtee-ettevõtted tulnud toime isegi sõiduaegade ühildamisega nii, et kahe linna vahel oleks võimalik sõita Valgas ümberistumisega, ehkki rongid võivad seista ka sama perrooni ääres.

Linnavalitsus on jõudnud teadmiseni, et otserong oleks võimalik, vajalik veerem on ka Läti poolel olemas, kuid tarvis oleks riigi tuge.

«Sellega on keskvalitsus, rahandusministeerium ning majandus- ja kommunikatsiooniministeerium öelnud, et Tartu ajab õiget asja,» ütles Tartu linnapea Urmas Klaas. «Aitäh hea koostöö eest rahandusministrile ning majandus- ja taristuministrile.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles