Galerii ⟩ Saadjärve kalapüügivõistlus tõi õngevetele üle kahesaja huvilise

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy

Laupäeval peeti Saadjärvel kalapüügivõistlus Saadjärve Haug, kus osales üle kahesaja võistleja. Suurim purikas, mis võistluse käigus kätte saadi, oli enam kui viiekilone haug.

Sellel aastal registreerus suhteliselt sooja ja tuulevaikse ilmaga rekordiliselt 207 osalejat 88 paadiga. Korraldajate sõnutsi ei ole teadaolevalt ühtegi nii suure osavõtjate hulgaga spinningupüügivõistlust Eestis toimunud.

«Tõenäoliselt mõjutas huvi Saadjärvele võistlema tulla see, et teist korda polnud Saadjärve kalapüügivõistlusel enam mootorivõimsuse piirangut, mis andis Eesti suuruselt viiendal järvel võimaluse osaleda paatidega, mil võimsad mootorid,» vahendas võistluse korraldaja Mart Toots. Ta selgitas, et professionaalsetel kalastajatel on enamjaolt paadid, mille mootorivõimsus ületab 30 hobujõudu.

Võistlejad hakkasid kogunema juba enne kella üheksat hommikul Tabivere rannas. Võistlusaeg oli planeeritud kell 11–15, aga slipi pika järjekorra tõttu, mis ulatus Jõgeva maanteele välja, lükati võistluset 15 minutit edasi, et kõik jõuaks ühisstarti. «See vaatepilt oli ülivõimas, kui peale stardisignaali asusid paadid püügikohti otsima,» vahendas Mart Toots muljeid.

Võistlus toimus paatidega, ühes paadis võis olla kuni neli inimest. Kalakogust arvestati paadi kohta ja lubatud püügivahendid olid rulliga spinning ja lant. Ühes paadis oli lubatud korraga kasutada kolme püügivahendit. Kaalumisele võis paadi kohta esitada viis suuremat haugi.

Üldarvestusele lisaks toimus eraldi arvestus kuni 14-aastastele noortele ja naistele. Esimest korda oli järvel eraldi paadiga ka kohtunik, et võistlejatel oleks võimalik üle nelja kilo kaalunud haugid pärast kaalumist vabastada. Seda võimalust kasutas kolm paatkonda.

Pärast kaldal kaalumist õnnestus kolmel paatkonnal tagasi lasta veel mõned haugid. 

Võistlusel läksid arvesse ainult haugid. Kala pikkus pidi olema üle 50 sentimeetri (seadusega on vähim pikkus 45 cm) ning eriauhind oli suurima haugi ja ahvena püüdjale. Ahvena pikkus pidi ületama 30 sentimeetrit.

Suurima haugi sai Rainer Mahl, kellel õnnestus välja püüda 5270 grammi kaalunud haug. Suurt ahvenat seekord ei õnnestunud kellelgi kätte saada.

Üldarvestuse võitjad oli Rainer Mahl ja Indrek Rumjantsev kalade kogukaaluga 8640 grammi, teise koha sai paatkond Saad 1, kus Raido Silla ja Ilmar Kaasik  püüdsid 7030 grammi hauge. Kolmanda koha sai paatkond Normaalsed, kus Enno Toomla ja Mati Banhard püüdsid välja 6570 grammi hauge.

Naistest sai esikoha Gerli Albert, kelle saak oli 2970 grammi. Teise koha sai Riina Liis tulemusega 2380 grammi ja kolmanda koha saavutas Liilia Kilk tulemusega 1850 grammi.

Noorte seast sai esikoha 9-aastane Edward Nugis tulemusega 1050 grammi. Kokku osales võistlusel 23 noort.

Kahjuks teistel ei õnnestunud haugi tabada. Nende vahel loositi välja viis Kommipommi kinkekasti koos Vudila mängumaa kinkekaartidega. Noorim osaleja noorte arvestuses oli kolmeaastane Andreas Kabanen.

Kõikide osalejate vahel loositi välja Stovemani suitsuahi, mille võitis Tabivere kohalik mees Raul Sokman.

Saadjärv on ainus järv, mis kuulub nii Eesti kümne kõige suurema kui ka kümne kõige sügavama hulka. Järve pindala on 708 hektarit, suurim sügavus on 25 meetrit ning keskmine sügavus 8 meetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles