Buum pärssis gaasivõrgu arengut linnas

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakasega kaasnev inversioon paneb mõtlema kaugkütte eelistele.
Pakasega kaasnev inversioon paneb mõtlema kaugkütte eelistele. Foto: Kristjan Teedema

Kuigi kaugküttetorustiku kõrval kulgeb paljudel Tartu tänavatel ka mugavat kohtkütet võimaldav maagaasitorustik, kinnitavad gaasi- ja kaugküttefirmad, et vihast konkurentsi nende vahel pole.

«Oleme ka ise Eesti Gaasi klient ning läbisaamine on hea,» kinnitab pea poolt Tartut soojaga varustava Fortum Tartu juhatuse esimees Margo Külaots.

Maalt jälle linna

«Teine asi on see, et Tartu kaugküttesooja hind on nii konkurentsivõimeline ning tarbijad oskavad arvutada. Lihtsalt meelitamisega kedagi üle võtta ei saa. Kui gaasist saaks soojust odavamalt toota, kasutaks me ju ise ka rohkem gaasi.»

Külaots lisab, et piirkonnis, kus kaugküttevõrk puudub, on gaasiga kütmine aga suisa loomulik, sest lisaks mugavusele on gaasikateldel heitgaasid suhteliselt puhtad. Fortum ise on gaasi põletamist aina vähendanud: 2010. aastal oli selle osakaal kütustes 4,8 protsenti, sellel aastal peaks see vähenema kolme protsendini.

Erakütte turundus- ja kommunikatsioonijuht Urmas Ööbik konkurentsi teemal pikalt ei peatu, kuid vihjab, et perspektiivis peaks kaugkütte eelis olema tarbijaile klaar: maagaas üha kallineb.

Eesti Gaasi kontserni kuuluva EG Võrguteenuse projektijuht Tiina Ernits tõdeb, et aastail 2006–2008 Tartus gaasivõrgu ehitus pidurdus, sest ehitusbuum tõmbas kogu arendusjõu linnast välja põldudele.

«Pärast seda on ehitatud mõni torustiku lõik linnas igal aastal,» räägib Ernits. «Praegu on võimalike uute klientide huvi selgitamiseks läinud kirjad Soinaste tänava Elva-Tamme puiestee lõigu elanikele ning Kirsi ja Sireli tänava elanikele. Ootame tagasisidet.»

Tänavu plaanib EG Võrguteenus pikendada Kesa tänava gaasitoru Variku tänavasse. Leppida tuleb aga ka tagasilöökidega. Näiteks Veeriku linnaosa Õie ja Kressi tänava elanikele saatis firma 30 küsitluslehte, tagasi sai aga vaid ühe.

Paljud taganevad

Tiina Ernitsa sõnul on omamoodi matemaatika leida tasakaalupunkt, kust alates tasub gaasi magistraaltoru ühte või teise tänavasse vedada. Kui majaomanik väljendab kirjalikku huvi, pole ta veel lepingut sõlminud. Ning paljud otsustavadki mitte liituda alles siis, kui gaasitoru on juba tänava alla ehitatud.

Maagaasivõrgu liitumistasud jäävad vahemikku 2000–3000 eurot. Mida rohkem liitujaid, seda madalam hind.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles