Ingeri maja juurde paigaldatakse skulptuur memmedele

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Veski tänaval seisavad stendi juures Tartu ingerisoomlaste seltsi juhatuse liige Helmi Sakkov (vasakul) ja Eesti ingerisoomlaste liidu esinaine Herta Preema.
Veski tänaval seisavad stendi juures Tartu ingerisoomlaste seltsi juhatuse liige Helmi Sakkov (vasakul) ja Eesti ingerisoomlaste liidu esinaine Herta Preema. Foto: Maie Ojamaa

Ingeri maja (Veski 35) aiale on paar nädalat tagasi kinnitatud teaberohke stend «Siin Põhjatähe all», mis annab ülevaate selle rahva raskest saatusest. Maja kõrval käivad aga skulptuuri püstitamise ettevalmistused.

Veski 35 aial on Ingerimaa saatusest kõnelev stend.
Veski 35 aial on Ingerimaa saatusest kõnelev stend. Foto: Kristjan Teedema

Täna, 5. oktoobril tähistatakse ingeri majas tagasihoidlikult ingeri päeva, uksed on õhtul sõpradele ja külalistele avatud. Kell 16.30–18 puhutakse sealses kohvikus juttu ja saab kuulda ingerisoome murret. Kell 18–19.30 ootab ansambel Röntyskä soovijaid tantsule ja pillilugusid kuulama.

Suuremaks tähistamiseks läheb kuju avamisel ja pühitsemisel. See on Tartu ingerisoomlaste seltsi juhatuse liikme Helmi Sakkovi teatel kavas ilmselt 16. oktoobril.

Ingeri maja kõrval käivad eeltööd memmeskulptuuri paigaldamiseks.
Ingeri maja kõrval käivad eeltööd memmeskulptuuri paigaldamiseks. Foto: Kristjan Teedema

Aiale kinnitatud stendi alumises parempoolses nurgas on foto skulptuuri mudelist. Selgituseks on lisatud, et Venemaal laastatud Ingerimaa mälestust ja kultuuri püüavad säilitada eelkõige vanaemad. Ingeri maja juurde ongi plaanis paigaldada mälestusmärk memmedele. Lapsele lugemist õpetava memme on puuskulptuurina valmistanud Karl Purga.

Stendil on ingeri memme skulptuuri mudeli foto.
Stendil on ingeri memme skulptuuri mudeli foto. Foto: Kristjan Teedema
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles