Ungari filmiõhtud Elektriteatris algavad ajaloolise seiklusfilmiga

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Filmis «Egeri tähed» on rohkesti sõjamehi.
Filmis «Egeri tähed» on rohkesti sõjamehi. Foto: Kaader filmist

Alates teisipäevast tuleb Liszti instituudi korraldusel Tartu Elektriteatris (Jakobi 1) filmisõprade ette valik Ungari filme. Programmi on kokku pannud Tartu ülikooli ungari keele lektor Krisztina Tóth. Kavas on mitmel pool maailmas auhindu pälvinud ja ka vähem tuntud, ent ungarlaste endi poolt armastatud linalugusid.

Kõigepealt, 4. oktoobril kell 20 linastub ajalooline seiklusfilm «Egeri tähed» (režissöör Zoltán Várkonyi, 1968). Vaatajate ees on 16. sajandi Ungarimaa, kus poliitiline olukord on küllaltki kaootiline: pole tugevat kuningat, türklaste sissetung on aga juba etteaimatav, nende röövretked on igapäevased. Nad röövivad kõike, mis ette satub: vara, hobuseid, relvi ja inimesi, isegi lapsi.

Loo peategelased on poiss ja tüdruk, Gergő ja Vica, kelle võtab vangi ühe silmaga türgi sõjamees Jumurdžak. Nende laste saatus ei ole aga vangipõlv, vaid armastus, seiklus ja kangelasteod Ungari ajaloo keeristormis. Paarkümmend aastat hiljem on kõik kolm taas koos Egeri kindluse piiramise ajal. Kas paarsada kaitsjat suudab peatada türklaste invasiooni? Sellest sõltub Ungari ja terve Euroopa edaspidine ajalugu.

Järgmiste filmiõhtute kavas on 11. oktoobril «Vanapagan peksab oma naist» (1977), 18. oktoobril «Ettevalmistused koosolemiseks teadmata ajaks» (2020), 25. oktoobril «Läkaköha» (1987) ja 1. novembril «Muinasjutuline automobiil» (1934).

Kõik seansid on publikule tasuta ja algavad kell 20.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles