Läti üks tuntuimaid režissööre käib Lõuna-Eestis ja kohtub Elektriteatris tartlastega

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Režissöör Viesturs Kairišs.
Režissöör Viesturs Kairišs. Foto: Zane Bitere / LETA / Scanpix

2024. aasta Euroopa kultuuripealinna Tartu ühe ettevõtmise, Ellujäämise Kunstide dokiprogrammi oktoobri esimene külaline on Viesturs Kairišs. Rahvusvaheliselt tuntuimaid ja auhinnatuimaid Läti režissööre on teinud nii sõna- kui ka ooperilavastusi, mängu- ja dokumentaalfilme.

Kairišs külastab nädala jagu päevi kuni 5. oktoobrini Lõuna-Eestit, kusjuures teda huvitavad eriti piirialad, sest seal leidub palju sarnasusi tema kodukohaga.

«Mu juured on Latgales, erilise kultuuriga piirkonnas, millel on piir Venemaaga ning mis asub pealinnast kaugel,» ütles ta. «Latgales on ajalooliselt palju erinevaid religioosseid konfessioone ning mitmekesised kultuuritraditsioonid, mistõttu ma tunnen end Lõuna-Eestis nagu kodus. Meil on sama piir, hulk eri keeli kõnelevaid inimesi ja metsik loodus. Nii Lõuna-Eesti kui ka Latgale on justkui tühi maastik, mis on valmis iseendaga kohtuma.»

Täna toimub Kairišsi meistriklass teatri- ja filmitegijatele Tartu Elektriteatris (Jakobi 1), sellele järgneb kell 18 kohtumisõhtu publikuga ning tema mängufilmi «Sildimaalija» ja dokumentaalfilmi «Pelikan kõrbes» tasuta linastus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles